Novosti

Od školske 2025/26. godine Fondacija „Lidija Topić Bouwen“ dodjeljivat će stipendije za Evropski koledž


Zahvaljujući Fondaciji „Lidija Topić Bouwen“, koju su porodica i prijatelji ove poznate bh. slikarice, vajarice i diplomatkinje posthumno osnovali kako bi očuvali spomen na njen veliki doprinos napretku Bosne i Hercegovine ka evropskom putu, od školske 2025/26. godine, najboljoj kandidatkinji iz naše zemlje bit će dodjeljena memorijalna stipendija „Lidija Topić Bouwen“ za master program Evropskog koledža (College of Europe) u Brugesu (Belgija).

Pohađanje magistarskog programa na jednoj od najprestižnijih postdiplomskih škola u Evropi studenticama iz Bosne i Hercegovine omogućeno je Memorandumom o razumijevanju, kojeg su u Brugesu potpisali rektorica Evropskog koledža, Federica Mogherini i Filip Poznanović, predsjednik Fondacije “Lidija Topić Bouwen”. Ovim dokumentom definisano je kako će nove generacije mladih žena iz BiH, koje žele da se bave diplomatijom i radom u oblasti EU integracija, biti podržane punom godišnjom stipendijom u iznosu od 29.000 eura.

Memorijalna stipendija “Lidija Topić Bouwen” za evropske studije dodjeljivat će se svake godine, dok će važne informacije o procesu prijave za prvu stipendiju biti objavljene na jesen ove godine.

“Program stipendiranja dolazi u važnom trenutku za Bosnu i Hercegovinu kojoj je odobreno otvaranje pregovora i trebat će joj najbolji studenti i stručnjaci da podrže administraciju, civilno društvo, privatni sektor i samu državu u što bržem ostvarivanju ciljeva za prijem u članstvo EU”, poručili su iz Fondacije i podsjetili kako Lidija nikada nije odustala od svog sna da BiH bude dio evropske porodice, te kako je svojim predanim diplomatskim angažmanom lobirala za njen brži razvojni put. Stoga će, osim dodjeljivanja memorijalne stipendije za evropske studije, Fondacija podržati i druge aktivnosti koje doprinose cilju za koji se Lidija iznimno zalagala, a to je da naša zemlja u potpunosti bude ujedinjena u zajednicu demokratija Evropske unije.

Lidija Topić Bouwen, rođena je u Sarajevu, gdje je provela svoju mladost i završila Akademiju likovnih umjetnosti. Kao vrhunska vajarica i slikarica održala je 11 kolektivnih i četiri samostalne izložbe širom svijeta, a njena djela publika je mogla vidjeti u Sarajevu, Mostaru, Zagrebu, Zirihu, gradovima u SAD-u, dok je posthumno, 2024. u Evropskom parlamentu u Briselu upriličena izložba njenih radova.

Političku karijeru započela je 1996. godine u Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri UN-u u New Yorku, dok je kao izvanredna diplomatkinja na brojnim prestižnim pozicijama, kao što su: ambasadorica BiH u Kraljevini Belgiji, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH, viša savjetnica u Vijeću za regionalnu saradnju (RCC), direktorica Direkcije za evropske integracije BiH, te šefica Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu, uvijek promicala interese Bosne i Hercegovine, zagovarala evropske integracije kao i važnost regionalne saradnje i pomirenja. Nakon njene prerane smrti u 55. godini, 2022. godine njena porodica i prijatelji odlučili su da se njen rad, posvećenost i ljubav prema domovini pamte i osnivanjem Fondacije „Lidija Topić Bouwen“ koja će pružati podršku novim generacijama mladih žena iz Bosne i Hercegovine koje žele razvijati diplomatsku karijeru.

Evropski koledž (College of Europe) u belgijskom gradu Bruges otvoren je nakon Drugog svjetskog rata uz pomoć evropskih lidera a s ciljem da potakne stvaranje zajedničkog evropskog identiteta i bude mjesto na kojem će se studenti iz Evrope upoznavati i razmjenjivati ideje. Vremenom razvio se u instituciju za obrazovanje evropskih zvaničnika. Od svog osnivanja 1949. godine iznjedrio je desetine hiljada birokrata, lobista i pravnika. Na njemu svake godine iz oblasti evropskih studija magistrira oko 400 studenata, a nastavni plan i program pohađa se na engleskom i francuskom jeziku.