Novosti

Veliki porast izvoza čelika iz Kine


Najveći talas izvoza čelika iz Kine od globalnog prekomjernog snabdijevanja sredinom prošle decenije izaziva tenzije u trgovinskim odnosima širom svijeta, dok se metal isporučuje širom svijeta.

Najveći svjetski proizvođač čelika isporučio je oko 26 miliona tona u prvom kvartalu, što je 28 posto više nego prije godinu dana, dok je kriza u građevinskom sektoru smanjila domaću potražnju. Istočna Azija i dalje je glavno tržište, dok isporuke u Indiju, Bliski istok i Latinsku Ameriku rastu, prenosi Bloomberg.

Rastući izvoz pogoršava trgovinske tenzije širom svijeta.

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) zahtjeva tarife do 25 posto na određene kineske čelične proizvode. Iako SAD vrlo malo uvozi čelika iz Kine to je dio šire namjere Vašingtona da se suprotstavi onome što tvrdi da je prekomjerna proizvodnja Kine u industrijama od metala do solarnih panela.

Izvoz kineskog čelika u Brazil je porastao za 29 posto u prvom kvartalu, a isporuke u Kolumbiju i Čile porasle su za 46 i 32 procenta, prema podacima Kallanish Commodities. Sve tri zemlje su pokrenule ili pripremaju trgovinske mjere kako bi se suprotstavile ovom porastu. Čileanski proizvođač čelika Cap SA poništio je odluku o zatvaranju postrojenja nakon što je vlada uvela tarife na neke kineske proizvode.

Kineski izvoz čelika u Egipat porastao je za 95 procenata u prvom kvartalu, dok je izvoz u Ujedinjene Arapske Emirate skočio za 81 procenat. UAE su sada treća najveća destinacija za kineski čelik posle Vijetnama i Južne Koreje.

Kina proizvodi oko milijardu tona čelika godišnje od 2019. godine, ali brz pad građevinske aktivnosti u Kini tokom protekle godine ostavio je fabrike u poteškoćama. Mnoge su prešle sa proizvodnje građevinskih proizvoda poput armaturnih šipki na valjane trake koje lakše nalaze kupce u drugim industrijama, kao i u inostranstvu.