Novosti

Bosna i Hercegovina uči iz iskustva bečke proizvodnje vodika


Energija iz zelenog vodika predvodi u postizanju ciljeva klimatske neutralnosti, te postaje sve popularnija širom Evrope ali i svijeta. Grad Beč se ističe u proizvodnji održive energije i otvara prvo postrojenje ove vrste te dijeli svoja iskustva sa Bosnom i Hercegovinom.

Bečko energetsko preduzeće Wien Energie i bečko preduzeće za javni prevoz Wiener Linien otvorili su postrojenje za proizvodnju zelenog vodika, sa snagom od 3 megavata, koja može proizvesti do 1.300 kilograma zelenog vodika dnevno. Novootvoreno postrojenje u Beču će služiti za opskrbu jedne autobuske linije energijom čime će se povećati održivost gradskog saobraćaja.Autobuska linija će voziti isključivo na vodikov pogon, a dnevno proizvedena količina vodika će biti dovoljna za 60 autobusa.

Foto: Wien Energie, UNDP BiH

Tema proizvodnje i primjene zelenog vodika također postaje sve aktuelnija u Bosni i Hercegovini. U svrhu razvijanja strategije i sakupljanja iskustva predstavnici iz nadležnih državnih i entitetskih insitucija Bosne i Hercegovine posjetili su novo bečko postrojenje za proizvodnju vodika u Simmeringu. Studijsku posjetu je organizovao projekat “Pokretanje okolišnog finansiranja u svrhu nisko-karbonskog urbanog razvoja” #URBANLED, koji finansira GEF a implementira UNDP u Bosni i Hercegovini. Prisustvovali su članovi Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalnog Ministarstva okoliša i turizma, Fonda za zaštitu okoliša Federacije, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Ministarstva za poslovno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, te Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove vlade Brčko distrikta. Cilj projekta je upoznati predstavnike institucija s inovativnim praksama niskokarbonskog urbanog razvoja i strategijom dekarbonizacije koju sprovodi bečko komunalno preduzeće Wiener Stadtwerke.

“Imali smo priliku upoznati se sa nekim od najinovativnijih tehnoloških dostignuća u oblasti zaštite životne sredine, posebno imajući u vidu postrojenje za korištenje tehnologije hidrogena u gradskom saobraćaju i moderne i ekološki prihvatljive spalionice otpada. Impresionirani smo efikasnošću i održivošću ovih sistema. U pogledu budućih planova za Bosnu i Hercegovinu u oblasti unapređenja zaštite životne sredine, naš fokus ćemo usmjeriti na intenziviranje saradnje sa međunarodnim partnerima, u prvom redu sa EU uključujući i Austriju. Naš EU put i ciljevi klimatske neutralnosti podrazumijevaju uvođenje tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije poput hidrogena, što će dugoročno doprinijeti smanjenju emisija štetnih gasova i očuvanju prirodnih ljepota naše zemlje”, izjavio je Mirza Hujić, pomoćnik ministra iz Sektora za vodne resurse, turizam i zaštitu okoliša pri Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Zeleni vodik se u Beču proizvodi iz zelene energije, što znači da se za njegovu proizvodnju koristi samo električna energija iz obnovljivih izvora energije kao što su sunce, vjetar i voda. Beč do 2030. namjerava postati centralno čvorište za vodik u istočnoj Austriji, što je velik korak u ostvarivanju bečkog klimatskog plana i postizanju klimatske neutralnosti do 2040. godine.