BIZcomment

Biznis barometar: Početak čišćenja


Postalo je uobičajeno da sezona velikog čišćenja od ladica do tvornica, dakako i kuća, počinje u aprilu kako bi sve zablistalo već s početkom maja. Tako je i ovog aprila pri čemu se pokazalo da se u Bosni i Hercegovini, osim prašine i paučine po ćoškovima, nakupilo dosta prljavih poslova pa svake sedmice istražni organi i službe bezbijednosti otkrivaju i hapse pojedince i grupe sklone kriminalu, korupciji, drogi… Svjedočili smo tome i proteklih dana. Akcija čišćenja će se nastaviti i proširiti. Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy sugeriše da se u narednom periodu uklone prepreke na putu BiH ka ciljevima energetske tranzicije donese zakon o gasu i omogući južna konekcija za snabdijevanje prirodnim plinom i time prekine ovisnost o uvozu ovog energenta iz Rusije. Govorio je o tome na Energetskom samitu u Neumu. To nije bilo puko protokolarno obraćanje već ekonomsko-politička analiza stanja u energetskom sektoru i djelomično bh. društvu pri čemu je konstatovao da je „pred nama vrijeme teških odluka“.

Pristupajući pregovorima o članstvu u Evropsku uniju pred našom državom su brojne obaveze koje proistiću i iz globalnog poduhvata dekarbonizacije i tranzicije energetskog sektora i kreiranja prosperitetnog društva. Samit u Neumu pokazao je da se stranci više od nekih naših političara trude da prihvatimo i izvršavamo obaveze koje se pred nas postavljaju.

Tokom ovog trodnevnog skupa sa oko 600 učesnika na jedanaest tematskih panela rečeno je mnogo toga što je važno za većinu privrednih subjekata i njihovih menadžera. Jedno od saznanja je da banke uskoro više neće odobravati kredite za investicije koje ne uvažavaju ekološke i energetske standarde. Istovremeno i zajedno sa međunarodnim finansijskim institucijama podržat će ulaganje u obnovljive izvore energije, „zelenu ekonomiju“.

Dok je trajao Samit neki mediji objavili su da je raskinut ugovor sa kineskim partnerima o izgradnji bloka sedam u Termoelektrani Tuzla koji je smatran strateškom tvornicom struje do 2050. pa i dalje, dok ne dostignemo ciljeve potpune dekarbonizacije u proizvodnji električne energije. Nekoliko dana prije toga u Sarajevu je u organizaciji Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE održan okrugli sto o geotermalnoj energiji kao obnovljivom izvoru. Stručnjaci su iznijeli zanimljive detalje o potencijalima te energije u BiH. Između ostalog i o kamenoj ploči u utrobi zemlje u blizini Sarajeva označenoj brojem 14 ispod koje se krije energija respektabilne količine i temperature. Namjera je da se ona dovede do radijatora u postojećim i novim stanovima. Umjesto o bloku sedam ubuduće ćemo, po svoj prilici, pričati o bloku 14.