Biznis

Srbija će postati najveći proizvođač bakra u Evropi


Predsjednik Upravnog odbora Zijin Mininga Chen Jinghe izjavio je ovih dana da je plan te kompanije povećati godišnji kapacitet srpskog projekta na 450.000 tona bakra i deset tona zlata, čime će Srbija postati najveći proizvođač bakra u Europi.

Tokom posjete novinarskih ekipa iz Srbije Kini rekao je da je investicija te kompanije u bivši RTB Bor četiri puta veća od planiranih 1.26 milijardi dolara te da je proizvodnja premašila očekivanja i obaveze iz ugovora potpisanog 2018.

Prošle godine Zijin je u Srbiji proizveo 240.000 tona bakra i 7,5 tona zlata, čime je ispunjena prva faza izgradnje, rekao je Chen Jinghe, a prenosi agencija Beta.

Najavio je da će buduća ulaganja Zijina biti usmjerena na razvoj podzemnih rudnika bakra i zlata, s procijenjenim rezervama bakra od oko 20 milijuna tona i zlata između 700 i 800 tona. Rekao je da će tvrtka uložiti više novca nego što je predviđeno temeljem memoranduma o razumijevanju potpisanog u rujnu 2023. s Ministarstvom rudarstva i energetike.

“Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjeg plana s ciljem smanjenja emisije ugljika u svim rudnicima, odnosno stvaranja zelenih rudnika”, rekao je  Jinghe.

Prema njegovim riječima, dalji razvoj rudnika u Boru i Majdanpeku koči loša infrastruktura, nedovoljna podrška lokalnih vlasti i sporo dobijanje dozvola od Vlade Srbije.

Dodao je da su u svojim rudnicima u Kini započeli testiranje električnih kamiona, a ako se testiranja pokažu uspješnima, iste će kamione koristiti i u borskim rudnicima.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, primijenjena geološka istraživanja zlata i srodnih metala na području Srbije trenutno obavlja 31 firma. To je gotovo dvostruko više tragača za ovim plemenitim metalom nego prije godinu dana.

“Zlato se najčešće nalazi u asocijaciji s bakrom, a eksploatacijom rude iz koje se, između ostalog, dobija zlato, bave se tri kompanije”, kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Prema bilansu mineralnih sirovina, koju je izradio Geološki zavod Srbije, ukupne dokazane rezerve rude bakra, zlata i srodnih metala iznose oko 1.7 milijardi tona. Ekonomski vrlo značajne količine zlata koje se eksploatišu nalaze se u nalazištima bakra u istočnoj Srbiji, među kojima su najveća Majdanpek i Bor, kao i novootkriveno nalazište velikih razmjera Čukaru Peki.

Sve je ovo dodatno pozitivno zbog rastućih cijena bakra na svjetskom tržištu. Očekuje se da će uzlazni zamah koji je podigao cijene bakra unutar psihološke granice od 10.000 dolara po metričkoj toni biti održan zbog nestašica tokom sljedećih mjeseci, prenosi Poslovni dnevnik.

Cijene bakra nedavno su porasle zbog očekivanja o ograničenom snabdijevanju i optimizma u vezi s izgledima potražnje za aplikacijama energetske tranzicije kao što su električna vozila i nove tehnologije kao što su vještačka inteligencija i automatizacija.

Porast proizvodnih aktivnosti, posebno u najvećem potrošaču Kini, gdje su ankete menadžera nabavke počele pokazivati ekspanziju, takođe je pridonio entuzijazmu za bakar koji je ove sedmice dostigao dvogodišnji vrhunac od 9.988 USD po toni uz rast od 25 posto početkom oktobra.