Novosti

Irma Čomaga najbolja na prvom krugu takmičenja Ekonomske olimpijade 2024.


Irma Čomaga iz JU “Srednjoškolski centar Vogošća”  najbolje je plasirana na školskom krugu takmičenja četvrte po redu Ekonomske olimpijade u BiH, kome  je 8. maja pristupilo ukupno 443 takmičara, a u finale se plasiralo njih 30 iz 14 srednjih škola širom BiH.

Ekonomska olimpijada je takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjena hiljadama srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine, a na  četvrtu po redu  Ekonomsku olimpijadu prijavilo se  preko 500 učenika i učenica iz 58 srednjih škola u BiH.

Od ukupno  433 takmičara  koliko ih je 8. maja pristupilo  online testiranju u prvom školskom krugu takmičenja Ekonomske olimpijade 2024., njih 105 je ostvarilo potrebni minimum od 17 tačnih odgovora, čime su uspješno završili školski krug takmičenja.

Među ovim mladim talentima istaknulo se trideset (30) finalista iz 14 srednjih škola širom Bosne i Hercegovine, koji će se nadmetati u finalu Ekonomske olimpijade  na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji je  suorganizator takmičenja.

Prema riječima Aide Hasanagić, projekt  menadžera Ekonomske olimpijade u BiH,  najbolje plasirani takmičari školskog kruga takmičenja su Irma Čomaga iz JU “Srednjoškolski centar Vogošća”, Emina Hodžić iz Richmond Park International Secondary School Sarajevo i Faris Ćerim iz Druge gimnazije Sarajevo.

Druga gimnazija Sarajevo vodeća među školama u BiH

“Također, ponosno ističemo da je Druga gimnazija Sarajevo, pod koordinacijom profesorice Azemine Efendić, zauzela vodeću poziciju sa čak pet (5) finalista. Slijedi ih JU Mješovita srednja škola Banovići sa četiri (4) finalista, koordinisana od strane profesorice Mirhete Mujezinović, te JU “Srednjoškolski centar Vogošća” sa tri (3) finalista pod koordinacijom profesorice Razije Karahmet”, istaknula je Hasanagić.

Prema riječima Azemine Efendić, profesorice iz Druge gimnazije Sarajevo, izuzetno je  ponosna na njihov tim od 17 učenika, koji su se i ove godine izborili za prvo mjesto među školama u prvom, školskom krugu takmičenja Ekonomske olimpijade u BiH.

“ Ovo je treća po redu Ekonomska olimpijada na kojoj  naši učenici  učestvuju i  ostvaruju najbolje rezultate. Tako je i ove godine pet naših učenika izborilo plasman za finalni krug takmičenja, koji će biti održan u julu. Moram spomenuti i da je  prošle godine naša učenica Sara Čengić učestvovala na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi u Bratislavi. Mi se za  ovo takmičenje pripremamo krajnje profesionalnoi i očekujemo da će naših pet finalista dati sve najbolje od sebe i dostojno predstavljati Drugu gimnaziju Sarajevo i našu državu BiH u finalnom krugu i na međunarodnoj Ekonomskoj olimpijadi u Atini”, naglasila je Efendić.  

Irma Čomaga- prvi put učestvovala i pobijedila

Sedamnaestogodišnja  Irma Čomaga, učenica drugog razreda  u JU Srednjoškolski centar Vogošća, po prvi put je učestvovala na takmičenju Ekonomska olimpijada i pobijedila. Za prvi krug takmičenja se pripremala  uz pomoć prof. dr. Razije Karahmet, ali i sama.

“ Izuzetno sam  sretna da sam pobjedila u školskom krugu takmičenja, pogotovo jer  su učetvovali učenici iz cijele BiH i konkurencija je bila izuzetno jaka. Zaista  nisam očekivala da ću pobjediti. Ova pobjeda za mene predstavlja  izazov i podstrek da dalje napredujem. Smatram da je Ekonomska olimpijada za nas učenike  postala sinonim za pozitivan takmičarski duh, intelektualni izazov i priliku  da pokažemo svoje vještine i stečeno znanje tokom takmičenja”, istaknula je Irma.

Finalni krug EO u prvoj sedmici jula

U  finalnom  krugu takmičenja Ekonomske olimpijade 2024., .koji će se održati u prvoj sedmici jula, za plasman među prvih pet  (5) koji će predstavljati  BiH na međunarodnom finalu u Grčkoj, borit  će se trideset takmičara, prvoplasiranih u školskom krugu takmičenja.

Ostale škole čiji su se učenici  plasirali u finale  Ekonomske olimpijade su: JU Mješovita srednja škola “Hasan Kikić” Gradačac, Gimnaziju OBALA Sarajevo, Srednja tehnička škola Zavidovići, JU Mješovita srednja škola Kalsija, JU Srednja škola za saobraćaj i komunikacije Sarajevo, Srednja škola “Ivan Goran Kovačić” Kiseljak, Richmond Park International Secondary School Sarajevo, JU Mješovita srednja elektrotehnička škola Tuzla, JU Srednja ekonomska i ugostiteljsko-turistička škola Mostar, JU Mještovita srednja škola Musa Ćazim Ćatić Olovo, te Srednja škola dr. fra Slavko Barbarić Čitluk.