Lifestyle

Lista 10 najboljih obalnih gradova u Evropi


Guardian je objavio listu 10 najboljih obalnih gradova u Evropi, a na njoj su se našla i dva hrvatska grada.

Šibenik je opisan kao grad s elegantnom venecijanskom arhitekturom i kućama s krovovima od terakote. Smatraju da je previše reći da je Šibenik mini Dubrovnik, ali su kao pozitivnu stvar naveli to što ima znatno manje gužvi.

Ovo je grad je stvoren za šetnje: od rive, šetališta uz more do Tvrđave Svetog Mihovila iz 11. stoljeća. Plaža Banj udaljena je 200 metara od centra.

Prvi put se spominje na Božić 1066. u darovnici Petra Krešimira IV pa se naziva i Krešimirovim gradom. Do epidemije kuge polovicom 17. stoljeća bio je najveći grad na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

Na ovu listu je također uvršten Cavtat. Prelijepe plaže, male uvale, čista voda i šetalište uz obalu te kroz šumu su samo neke od njegovih prednosti.

Na mjestu današnjeg Cavtata nalazila se starogrčka kolonija Epidaurum, koja 228. godine prije Krista dolazi pod vlast Rimljana koji tu osnivaju svoju koloniju Epidaurus. Najstariji arheološki nalazi pronađeni na području današnjeg Cavtata su iz šestog stoljeća prije Krista.

Kompletna lista najboljih evropskih obalnih gradova je sljedeća: Assos (Grčka), Akyaka (Turska), Golturkbuku (Turska), Šibenik (Hrvatska), Cavtat (Hrvatska), Santa Maria di Castellabate (Italija), La Flotte en Re (Francuska), Concarneau (Francuska), Fornells (Španija) i Llafranc (Španija).