Novosti

Novoimenovani generalni direktor Švedske razvojne agencije (Sida) Jakob Granit dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini


Novoimenovani generalni direktor Švedske razvojne agencije (Sida) Jakob Granit 15.maja. 2024. godine započinje svoju prvu službenu posjetu Bosni i Hercegovini. S obzirom na činjenicu da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora u BiH, te da većina sredstava dolazi kroz Sida-u, Granit će se održati sastanke sa partnerima na brojnim projektima u Mostaru, Bijeljini, Konjicu, Tuzli i Sarajevu. Sastanci će se također održati sa političkim službenicima u BiH, predstavnicima pravosuđa, civilnog društva i međunardne zajednice sa kojima će teme razgovora biti borba protiv korupcije, medijske slobode, ravnopravnost spolova, ciljevi održivog razvoja i efikasnost pravosuđa u svjetlu procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji.

Granit će također predstaviti švedsku reformsku agendu za razvojnu saradnju i njen značaj za saradnju između Švedske i Bosne i Hercegovine, te će se razmatrati budući koraci na ovom putu.

U skladu sa sveobuhvatnom podrškom Švedske procesu pristupanja Bosne i Hercegovine EU, Švedska je dodatno pružila podršku kako bi BiH implementirala Agendu 2030. Granit će u skladu s tim učestvovati i na konferenciji: „Uloga Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) u ostvarivanju održivog razvija u BiH“ koju organizuje Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine BiH. Cilj ovog događaja je da se podrže domaće vlasti i drugi akteri u BiH da nastave rad na implementaciji Agende 2030 i usvajanju politika koje će promovisati održivi razvoj u zemlji.