IT i Tehnologija

Apple je najavio nove funkcije koje stižu ove godine na iPhone i iPad


Apple je najavio nove funkcije koje stižu ove godine na iPhone i iPad, koje će vjerovatno biti dio iOS-a 18 i iPadOS-a 18, a koji će biti zvanično predstavljeni u junu.

Daleko najinteresantnija funkcija je mogućnost praćenja očiju korisnika, koja će biti podržana na iPhoneu i iPadu te će omogućiti korisniku da upravlja svojim uređajem jednostavnim pokretima očiju. Ova funkcija je namijenjena korisnicima s fizičkim invaliditetom, no bit će na raspolaganju svima. Funkciju praćenja očiju omogućit će AI tehnologija, ali će prethodno biti potrebno obaviti kratku kalibracijsku fazu pomoću prednje kamere. Svi korišteni podaci neće napuštati uređaj korisnika jer je riječ o on-device mašinskom učenju.

Također, neće biti potreban dodatni hardver niti bilo kakvi dodaci, a praćenje očiju će funkcionisati sa svakom aplikacijom. Korisnici će moći navigirati aplikacijama pomoću svojih očiju te koristiti Dwell Control za aktiviranje svakog elementa zadržavajući pogled na njemu.

Taptic engine će reproducirati tapkanje, teksture i prefinjene vibracije, a sve će biti prilagođeno muzici koju korisnik sluša. Ovo podsjeća na Sonyjevu sličnu funkciju koja je debitovala prije mnogo godina, no Appleov Music Haptics će u početku funkcionisati samo s aplikacijom Apple Music. Također, bit će dostupan developerima kao API kako bi učinili muziku zanimljivijom u svojim aplikacijama.

Apple je najavio i funkciju Vehicle Motion Cues, koja bi trebala smanjiti mučninu kod putnika koji se nalaze u vozilu u pokretu te koriste iPhone ili iPad. Na ivicama ekrana će se pojaviti pokretne tačke koje će predstavljati promjene u kretanju vozila, što će u konačnici smanjiti mučninu. Ipak, detalji još uvijek nisu saopćeni.

CarPlay dobija Voice Control za glasovnu kontrolu ovog sistema. Sound Recognition je namijenjen osobama koje imaju poteškoće sa sluhom te će biti obaviještene notifikacijom o automobilskim sirenama. Color Filters je funkcija namijenjena daltonistima.