BIZcomment

Biznis brometar: Snaga zakona


Iz Parlamenta Federacije BiH stižu dobre vijesti. Dom naroda je minulog četvrtka podržao zakonska rješenja kojima se propisuje da su nedjelja i praznici neradni dani za trgovce kao i za većinu zaposlenih. Postignuta je saglasnost o izmjenama Zakona o radu kojima se omogućava povremeni i privremeni rad studenata te konačno izmjenama Zakona o kontroli cijena pooštrene kazne za one koji rade mimo zakona.

Ne treba se iznenaditi ako se priča o ova tri zakonska rješenja nastavi i van Parlamenta. Mišljenja privrednika o zatvaranju trgovina nedjeljom su još podijeljena a priča o tome hoće li se benzinske pumpe slijedom toga pretvoriti u prodavnice svega i svačega nije isključena.

Odluka da se studentima omogući rad i zarada u trajanju od nekoliko mjeseci inicirana je u Udruženju poslodavaca i donošenje novih zakonskih rješenja je njihova pobjeda. No ključni rezultat je to da će njihovim upošljavanjem biti smanjena potreba za uvozom radne snage što država još nije zakonski uredila iz čega mogu proisteći brojni problemi.

Izmjene zakona o kontroli cijena donesene su s ciljem preventivnog djelovanja na potencijalne prekršioce Zakona. Stupanjem na snagu ovih izmjena pravno lice će, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna je 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM. To su drakonske kazne, oglasili su se stručnjaci uz upozorenje da one neće riješiti već pojačati problem, s obzirom na to da su inspektorima date ogromne ovlasti da rade šta hoće, a trgovcima eliminiše svaku mogućnost za žalbe i sudsko odlučivanje.

Parlament je zasjedao u istom danu kada je na Jahorini otvoren „Jahorina ekonomski forum“ sa 600 učesnika koji su se fokusirali na regionalnu saradnju, uvezivanje kompanija iz različitih oblasti, olakšice proizvođačima i pomoć države u cijelom ovom procesu. Bio je to plodan dan u poređenju sa brojnim koji su u prethodnim mjesecima i godinama potrošeni u ništa ili u bezvrijedno političko nadmudrivanje. Ovog puta na za to jedino nadležnom mjestu, dakle u Parlamentu, razgovarano je o temama i odlukama koje bi u konačnici trebalo da podstaknu ekonomski rast, odgovorniost, socijalnu i radnu sigurnost…

Dozom politike ovaj dan začinio je Radovan Višković, predsjednik Vlade RS izjavom o tome da mu je žao što na forumu nisu bili predstavnici iz Federacije BiH jer naše ekonomske probleme ne možemo gledati izolovano. S obzirom na to da je prošlog mjeseca na Energetskom samitu u Neumu konstatovano kako tom događaju ne prisustvuju svi čiji se dolazak očekivao (a zna se da je riječ o instritucijama i pojedincima iz Republiike Srpske) rezultat je neriješen: niste vi došli nama, pa nismo ni mi vama. Jedva čekam neki sljedeći sličan skup na kojem bi trebalo da budu i ovi i oni pa da vidim ko će kome doći ili će izostati. I tako do besvjesti!