IT i Tehnologija

Forto i Kacir: Mogućnost otvaranja zajedničkog tehnološkog parka


U okviru Sarajevo biznis foruma, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto održao je bilateralni sastanak sa ministrom industrije i tehnologije Republike Turske Mehmetom Fatihom Kacirom.

Na sastanku je razgovarano o saradnji u oblasti razvoja digitalne tehnologije, a razmotrena je i mogućnost otvaranja zajedničkog tehnološkog  parka. Također je istaknuta spremnost turske strane da podijeli svoja iskustva u oblasti e-uprave i sajber sigurnosti te bude partner Bosni i Hercegovini u procesu digitalne transformacije.

Na inicijativu ministra Forte, sutrašnje teme na Sarajevo biznis foruma bit će modeli ulaganja u željezničku infrastrukturu i digitalna transformacija. Ovo je prilika da se razgovara o najboljim praksama čija primjena bi omogućila da Bosna i Hercegovina „uhvati voz” za regionom i Evropskom unijom koje su već daleko ispred nas kada je riječ o ulaganju u željezničku infrastrukturu i proces digitalne transformacije društva. Riječ je o projektima koji zahtijevaju ozbiljna finansijska sredstva, ali i o dugoročno najisplativijim i prvorazrednim razvojnim projektima koji su okosnica budućeg ekonomskog razvoja.