Izvoz

Adriatic Metals BH počeo izvoz rude iz Vareša


Prva pošiljka koncentrata rude iz postrojenja za preradu rude u Varešu krenula je put Luke Ploče čime je zvanično počela realizacija prvog ugovora o prodaji koncentrata uz prvu milionsku naplatu od međunarodnih kupaca, saopšteno je iz kompanije Adriatic Metals BH.

 “Ponosan sam što smo za manje od tri mjeseca od početka proizvodnje uspjeli ostvariti prvi izvoz i prodaju koncentrata rude iz našeg rudnika, iz Vareša. Čestitao bih svim našim radnicama i radnicima, dobavljačima i svima koji su sudjelovali u tom velikom projektu – izjavio je Pol Kronin, generalni direktor kompanije Adriatic Metals BH.

Postrojenje za preradu rude u Varešu je u potpunosti operativno i radi u skladu s planom proizvodnje.

“U pogonu se trenutno proizvode koncentrati visoke prodajne kvalitete, tj. iznad 2.500g/t srebra i blizu 50 posto cinka, što potvrđuje našu sposobnost da proizvodimo viskokvalitetne koncentrate rude u skladu s komercijalnim zahtjevima svjetskih kupaca”, dodao je Kronin.

U narednim mjesecima nastaviće se s preradom materijala kao i postepenim povećavanjem proizvodnje, čime će se dostići sve planirane količine.

“Sa sve većom dostupnom količinom rudne mase, postrojenje za preradu rude će sada preći na 24-satni rad. U mjesecima koji su pred nama očekujemo dodatno povećanje iskopina. Puni kapacitet proizvodnje trebali bismo ostvariti u četvrtom kvartalu ove godine”, zaključio je Kronin.