Novosti

Ministrica Pozder u Ljubuškom i Posušju: Prirodni i historijski potencijali su pokretač razvoja našega turizma


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u Ljubuškom i Posušju gdje je održala sastanke sa zvaničnicima, ali i predstavnicima nevladinog sektora i privrednicima.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopćili da je ministrica razgovarala s predstavnicima „Ljubuški Outdoor Festivala“. Ovaj festival je skup sportsko-rekreativnih aktivnosti kojim se povezuje i revitalizira kulturno-historijska i prirodna baština duž takmičarskih ruta u paraglidingu, trčanju, biciklizmu i trail stazama koje povezuje rijeku Trebižat i dva prirodna bisera, vodopade Kravicu i Koćušu. Ova ruta povezuje i nacionalne spomenike kulture, rimski vojni logor na Gračinama i tvrđavu Herceg Stjepana Kosače koje predstavljaju posebno bogatstvo ovog festivala. Festival promovira sportski i zdrav način života u prirodnom okruženju.

– Ova inovativna manifestacija je dobar primjer kako se može poticati i promovisati razvoj aktivnog destinacijskog turizma. Ljubuški je odličan primjer da se to može i da se prirodni i historijski potencijali mogu iskoristiti za turistički razvoj. Hiljadu prijavljenih učesnika i učesnica, od kojih čak 400 dječaka i djevojčica, garant su da će o prirodi i njenoj zaštiti i promociji imati i ima ko da mari – rekla je ministrica Pozder.

Tokom posjete ministrica Pozder je razgovarala i s predstavnicima Hercegovačke udruge uljara i maslinara (HUUM), a tema sastanka bila je saradnja i projekti koji mogu dodatno potaknuti razvoj maslinarstva. Federalna ministrica je obišla i uspješnu uljaru Mikulić i njihov maslinik, te je izrazila zadovoljstvo što je broj nasada maslina u ovom dijelu naše države u stalnom porastu.

U saopćenju Ministarstva, također je istaknuto da je važno promovisati maslinovo ulje, njegove nutritivne i zdravstvene vrijednosti, a razgovarano je i planiranim aktivnostima koje se odnose na zaštitu brenda hercegovačkih ulja koja su relativno nedavno ponovo zasjala na uljaraskoj svjetskoj sceni, ali i dominiraju na takmičenjima. 

Ministrica Pozder je boravila i u Posušju gdje se u Vladi Zapadnohercegovačkog kantona sastala s ministrom prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša Zvonimirom Širićem. Na ovom sastanku je razgovarano o zakonskim inicijativama i projektima koji mogu poboljšati turizam i okoliš u lokalnim zajednicama u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Obišli su i gradski park ”Pluća grada” u koji se kontinuirano ulaže i gdje se na skoro pet hektara borove šume smjestila i očuvala prava prirodna oaza, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.