Novosti

UIO: Dan otvorenih vrata na Međunarodnom GP Klobuk


U želji da rad i nadležnosti Uprave za indirektno oprezivanje približimo budućim carinskim službenicima, na Međunarodnom graničnom prelazu Klobuk, organizovali smo “Dan otvorenih vrata UIO”. Tom prilikom, učenici prvih razreda JU SŠC “Svetozar Ćorović”, smjer carinski tehničar iz Ljubinja i Berkovića posjetili su međunarodmni granični prelaz prve kategorije između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Bojan Vuković, šef carinske ispostave Trebinje dočekao je učenike i objasnio nadležnosti Uprave za indirektno oporezivanje, kao i organizacionu strukturu Uprave. Carinski službenici upoznali su učenike na koji način se odvija cjelokupan proces carinjenja robe, od ulaska kamiona u carinsko područje BiH, preko predaje i pregleda dokumentacije, pa do fizičkog pregleda robe na kamionu i konačnog carinjenja iste. Tako su učenici imali priliku da se na praktičan način upoznaju sa svojim budućim zanimanjem.

Uprava je uvijek otvorena da učenicima i studentima pruži sve potrebne informacije iz oblasti indirektnih poreza kao osnovne nadležnosti najznačanije institucije za fiskalnu stabilnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.