Novosti

Pozder na Svjetski dan okoliša u Bihaću: Održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša


Povodom 5. juna, Svjetskog dana okoliša, federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder posjetila je danas Bihać gdje je otvorila naučno-stručnu konferenciju na kojoj se govorilo o slučaju Trgovska Gora.

– Namjere Republike Hrvatske da na lokaciji Čerkezovac – Trgovska Gora uspostavi Centar za upravljanje radioaktivnim otpadom u kojem bi se smjestili svi njihovi istrošeni radioaktivni izvori ozbiljna je prijetnja za nas u Bosni i Hercegovini. Raduje da naša država ima jedinstven stav po pitanju Trgovske Gore i da na stručan i odgovoran način pokušamo zaštititi interese naših građana. Drago mi je da danas u Bihaću imamo i predstavnike iz Hrvatske i Slovenije, da čuju i razumiju nas u BiH – kazala je Pozder.

Konferenciju organizira Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona u saradnji s Biotehničkim fakultetom Univerziteta u Bihaću, predstavnicima vlasti sa svih nivoa u BiH, drugim naučnim institucijama iz regije, predstavnicima nevladinog sektora, te ekspertskim timom za pitanje Trgovske Gore u kojem su i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Ministrica Pozder je tokom boravka u Unsko-Sanskom kantonu posjetila i Nacionalni park “Una”. U razgovoru sa v.d. direktorom ovog javnog preduzeća, Alenom Zulićem, istaknuta je važnost prepoznavanja Nacionalnog parka kao vitalnog za razvoj ovog dijela Bosne i Hercegovine. U skladu s opredjeljenjem Vlade FBiH da razvija turizam, budžet za Nacionani park je uvećan u odnosu na prošlu godinu, a vrlo važno je i finansiranje druge faze projekata u Nacionalnom parku ”Una”, i to izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf – Martin Brod i izgradnje lokalnog puta Ćelije – Štrbački buk. U pratnji ministrice bili su i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša u Vladi Unsko- sanskog kantona Almir Imširović i ministar privrede USK koji je nadležan za turizam Armin Kardašević.

– Na Svjetski dan okoliša, koji se ove godine održava pod motom „Naša zemlja. Naša budućnost“, u Bihaću i na jedinstvenoj Uni, želimo poručiti da je održivi turizam jedino moguć uz čuvanje životnog okoliša. Una za ovdašnje stanovništvo znači život, te je njeno čuvanje odgovornost svih nas. Turizam jeste prilika i ona se može iskoristi u sinergiji s rijekom i njenim fantastičnim biodiverzitetom – istakla je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.