Investicije

BiH investitori šesti najveći ulagači u crnogorske nekretnine


Bosanskohercegovački investitori u tri mjeseca u crnogorske nekretnine uložili 7,3 miliona eura, pokazali su podaci  zvaničnih institucija te zemlje.

Najviše novca za kupovinu nekretnina u Crnoj Gori u prva tri mjeseca ove godine potrošili su, kao i lani, državljani Srbije i poduzeća iz te države – 14,6 miliona eura. Na drugo mjesto po ovom osnovu izbili su investitori iz Turske koji su u crnogorske nekretnine uložili 11,2 miliona eura, dok su Rusi s drugog pali na treće mjesto kupivši nekretnine za 8,05 miliona eura.

Investitori iz SAD-a kupili su nekretnina za iznos od – 8,04 milijuna eura. Iz Njemačke je uloženo u vrijednosti 7,6 miliona, BiH  7,3 miliona, iz Švicarske 3,7 miliona, a iz Velike Britanije je 3,6 miliona eura.

Stranci su u preduzeća i banke u Crnoj Gori za prva tri mjeseca ove godine uložili 36,1 milion eura, što je za oko 11 miliona više nego za isto razdoblje prošle godine.

Investitori su najviše novca uložili u svoja preduzeća i banke u Crnoj Gori 20,3 miliona eura, zatim u nekretnine 14,6 miliona. Rusi su od ukupnih investicija najviše potrošili na pozajmice svojim poduzećima 23 miliona eura, zatim u kupovinu nekretnina osam miliona i kao investicije u svoja preduzeća i banke u Crnoj Gori 6,7 miliona eura.