IT i Tehnologija

Elon Musk zaprijetio zabranom Appleovih uređaja u svojim firmama


Milijarder Elon Musk zaprijetio je zabranom Appleovih uređaja u svojim firmama ako Apple integrira OpenAI-jev ChatGPT u svoje iPhone, iPad i Mac operativne sisteme.

Ako Apple integrira OpenAI na nivou OS-a, tada će Appleovi uređaji biti zabranjeni u mojim firmama. To je neprihvatljivo kršenje sigurnosti, naglasio je Musk.

Musk je čak sugerirao da će posjetitelji Tesle, Space Exploration Technologies Corp i drugih kompanija koje on vodi morati imati svoje Apple uređaje “spremljene u Faradayev kavez” pri ulasku.

Tokom Appleove svjetske konferencije programera 2024. 10. juna, tehnološki div otkrio je “Apple Intelligence” – paket novih generativnih AI karakteristika – koje će kasnije ove godine biti uvedene na iOS 18, iPadOS 18 i macOS Sequoia.

Jedna će karakteristika omogućiti Appleovom glasovnom asistentu, Siri, da prenosi pitanja korisnika ChatGPT-u kada je to potrebno.

Korisnicima se postavlja pitanje prije nego što se bilo kakva pitanja pošalju ChatGPT-u, zajedno s bilo kojim dokumentima ili fotografijama, a Siri zatim izravno predstavlja odgovor”, navedeno je.