Auto

Volvo prebacuje proizvodnju u Belgiju


Volvo je počeo da premješta proizvodnju kineskih električnih vozila u Belgiju, u očekivanju da će Evropska unija (EU) krenuti naprijed sa suzbijanjem uvoza koji subvencioniše Peking, objavio je Times.

Volvo, koji je u većinskom vlasništvu kineskog Geelyja, razmatrao je zaustavljanje prodaje kineskih električnih vozila za Evropu, ako se uvedu carine, pišu novine pozivajući se na insajdere firme.

Međutim, u izvještaju se dodaje da se očekuje da će prebacivanje proizvodnje Volvovih modela EX30 i EX90 iz Kine u Belgiju poništiti potrebu da firma to učini i da kompanija insistira na tome da se više ne razmatra suspenzija prodaje električnih vozila proizvedenih u Kini, prenosi Mina.

Proizvodnja određenih Volvo modela namijenjenih Ujedinjenom Kraljevstvu takođe bi se mogla preseliti u Belgiju, piše Times.

Evropska komisija (EK), koja nadzire trgovinsku politiku u EU, pokrenula je prošle godine istragu o tome jesu li potpuno električni automobili proizvedeni u Kini primali distorzivne subvencije i opravdane dodatne carine.

Antisubvenciona istraga, službeno pokrenuta 4. oktobra, može trajati do 13 mjeseci. Komisija može uvesti privremene protivsubvencione nadoknade devet mjeseci nakon početka istrage.

Odnosi između Kine i EU zategnuti su raznim činiocima, uključujući tješnje veze Pekinga s Moskvom nakon ruskog napada na Ukrajinu. EU nastoji da smanji svoju zavisnost od druge najveće svjetske ekonomije, posebno za materijale i proizvode potrebne za zelenu tranziciju.