Novosti

Nastavlja se zamrzavanje cijena u FBiH


Treći ciklus zamrzavanja cijena pojedinih potrepština u Federaciji Bosne i Hercegovine počinje danas i trajat će sljedeća tri mjeseca.

Riječ je o zajedničkom projektu Ministarstva trgovine FBiH, udruženjima poslodavaca i potrošača te sindikata. Projekat se nastavlja nakon, kako su konstatovali u resornom ministarstvu, uspješno provedene šestomjesečne akcije, kojom je omogućena ušteda na potrošačkoj korpi u iznosu od 50 KM ili 17,5 posto, te povećanja prodaje domaćih proizvoda.

Spisak proizvoda sa zamrznutim cijenama u FBiH

Spisak proizvoda sa zamrznutim cijenama u FBiH

U trećem ciklusu je obuhvaćeno 50 proizvoda, a za nastavak zamrzavanja cijena prijavilo se 21 trgovačko društvo s 1.100 prodajnih jedinica.

Spisak proizvoda sa zamrznutim cijenama u FBiH

Spisak proizvoda sa zamrznutim cijenama u FBiH

“Projekat ‘Zaključavamo cijene’ je zasnovan na dobrovoljno-dogovornoj osnovi i pokrenut je na inicijativu Ministarstva trgovine FBiH, uz doprinos Udruženja poslodavaca, Sindikata trgovine, Udruženja potrošača i domaćih proizvođača. Kao takav predstavlja jedan sasvim novi oblik partnerstva svih relevantnih aktera u oblasti trgovine”, izjavila je savjetnica ministra trgovine Merima Maslo.

Ministarstvo trgovine FBiH i svi učesnici u projektu su u cilju, kako su napomenuli, stabilizacije cijena i ublažavanja rasta inflacije kroz dijalog i partnerski odnos na jedan novi način promovirali društveno odgovorno poslovanje trgovaca.

U projektu su učestvovala 32 privredna subjekta s oko 1.500 prodajnih jedinica, koji su u skladu sa spiskom osigurali najmanje jedan proizvod po zamrznutoj cijeni na dogovoreni period.