Tema u fokusu

Edisa Sijerčić: Partner MKO je lider u oblasti kreditiranja projekata energijske efikasnosti u BiH


Partner MKO (mikrokreditna organizacija)  iz Tuzle  skoro tri decenije uspješno pruža usluge mikrokreditiranja u BiH. Kreditne aktivnosti su započeli  još 1997. godine, uz podršku Mercy Corps i od tada  kontinuirano prate potrebe korisnika njihovih usluga, rastu i razvijaju se  zajedno sa njima.

U intervjuu za Poslovne novine sa Edisom Sijerčić,direktoricom Partner MKD Tuzla razgovarali smo o rezultatima  poslovanja Partner MKO Tuzla u BiH, faktorima koji su doveli do njihovog poslovnog uspjeha, projektima i planovima za narednu godinu.

Kako ocjenjujete dosadašnje poslovanje Partner MKO Tuzla u BiH?

„Partner MKO Tuzla nudi finansiranje poslovnih ideja običnih ljudi, mikro preduzetnika, promovišemo učešće žena u biznisu i nudimo lakši pristup finansijskim uslugama u ruralnim područjima, omogućujući im brz pristup finansijskim resursima. Naša posvećenost zaštiti životne sredine i poticanju energetske tranzicije dodaje dublji smisao našem radu. Kroz svoje djelovanje, dokazali smo da je mikrofinansiranje jedan od pokretača ekonomije u Bosni i Hercegovini. Uz pomoć naših mikrokredita, omogućili smo da se ostvare mnoge poslovne ideje naših klijenata.

Partner Grupacija (Partner MKFondacija i Partner MKDruštvo)  danas ima blizu 350 zaposlenih, koji rade u 69 ureda na cijeloj teritoriji BiH.“

Koji su faktori doprinijeli brzom rastu Vašeg društva?

„Na uspjeh Partner-a je uticalo niz faktora. Najprije, prilagođavanje tržišnim zahtjevima i konstantno unapređenje poslovanja, kroz koje smo uspjeli identifikovati potrebe klijenata i pružiti nova rješenja, nove usluge. Stalnom posvećenosti i kontaktima sa klijentima se trudimo razumjeti njihove potrebe i dobiti povratne informacije, koje koristimo za poboljšanje kvaliteta naše usluge.

Tu je i kontinuirano ulaganje u proširenje poslovanja, otvaranjem novih terenskih ureda, širenjem na nova tržišta i pristupačnost naših usluga klijentima na što više lokacija u BiH.

Uvođenje i korištenje novih tehnologija kroz digitalnu transformaciju, kako bismo bili u trendu sa tehnološkim napretkom, omogućili smo klijentima pristup digitalnim alatima kako bi što brže i lakše imali pristup našim uslugama. Jedna od naših najvećih kvaliteta za uspješno vođenje su ljudski resursi, motivisani zaposlenici koji se kontinurano edukuju, kako bi odgovorili svojim zadacima i promjenama na tržištu.“

Jeste li zadovoljni rezultatima u prvih pet mjeseci ove godine?

„Za nas je 2023. bila izazovna godina, prvenstveno zbog toga što smo nastavljajući svoj strateški razvoj tokom 27 godina postojanja i uspješnog rada, u februaru 2023. godine, osnovali i Partner mikrokreditno društvo.

Situacija na tržištu, koja je uslovljena potrebama i zahtjevima korisnika mikrokredita, rezultirali su osnivanjem Partner mikrokreditnog društva, čime se iznos maksimalnog iznosa mikrokredita povećao na 50.000 KM. Ova mogućnost je u velikoj mjeri ojačala našu poslovnu aktivnost, a posebno sa aspekta finansiranja mjera energijske efikasnosti, gdje sada naši korisnici mogu koristiti i veće iznose kredita kako bi investirali u mjere EE i obnovljive izvore energije.

U 2024. godini nastavljamo sa aktivnostima ispunjenja potreba svojih klijenata, naravno uz poboljšanja i promjene, kako bi obezbijedili nastavak uspješnog poslovanja. Brojni pokazatelji o ekonomskim i društvenim učincima u prvih pet mjeseci pokazuju naš rast u skoro svim segmentima, tako da su naša očekivanja i za ovu godinu, pozitivna.“

Koji su projekti u fokusu poslovanja?

„Kako bismo održali vodeću poziciju u segmentu finansiranja mjera energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, bitno je neprestano razvijati nove strategije i proizvode. Veoma smo aktivni u smanjenju emisije stakleničkih plinova. Projekat instalacije fotonaponskih panela na našem objektu, kojim smo smanjili troškove energije za našu organizaciju je izvrstan primjer kojim se podržava proizvodnja čiste energije. Radi se o fotonaponskoj elektrani, koja se sastoji od solarnih panela snage 20 kW, gdje planiramo proširenje kako bismo pokrili u potpunosti troškove električne energije našeg ureda u Tuzli.

Ovdje bih pomenula i finansiranje nabavke i instaliranja još jedne punionice za električna vozila, ovoga puta u Bijeljini, koja će pored ranije instaliranih punionica u Tuzli, Mostaru i Bihaću, pružiti mogućnost besplatnog punjenja električnih automobila.

Jedan od projekata čiju smo realizaciju već započeli, je projekat “Ključ u ruke”. Radi se o projektu gdje će Partner, u saradnji sa firmama koje se bave nabavkom i instaliranjem solarnih elektrana, pružiti pored kreditiranja i uslugu prikupljanja neophodne dokumentacije za sve one koji žele da instaliraju fotonaponsku elektranu na svoje objekte. O ovom projektu će javnost svakako biti detaljnije informisana.

U skladu sa Partnerovom odlukom da bude lider u segmentu EE, Partner je pokrenuo ciklus projekata pod nazivom „Budi neko, budi EKO“, kojim se nagrađuju i promovišu obrti, mikropoduzetništva i poljoprivredna gazdinstva, koji svoje poslovanje vode na ekološkim principima.  U sklopu ovog projekta, za 2024. planirani su projekti podsticanja i nagrađivanja poljoprivrednih gazdinstava i obrta koji se bave agroturizmom kao i projekat podrške obrta i firmi u oblasti proizvodnje ili prodaje sa fokusom na osobe sa invaliditetom.“

Na koje uspjehe Partnera ste najviše ponosni i da li ste uspjeli ostvariti sve ciljeve koje ste planirali?

„Postoji niz dostignuća na koja smo posebno ponosni. Uspjeli smo kreirati inovativne proizvode i usluge, koji su dobili priznanje na tržištu ili promijenili način na koji naši klijenti posluju. Tu prvenstveno mislim na proizvode vezane za energijsku efikasnost. Time smo  uspjeli osvojiti veći udio na tržištu u svojoj branši, što je znak uspješne strategije rasta i konkurentnosti.

Izgradili smo snažan tim, koji radi zajedno prema zajedničkim ciljevima, kao jedno od najvrednijih dostignuća.“

Top of Form

Kakvi su poslovni planovi i kakva je daljnja vizija razvoja?

„Naši planovi uglavnom su prilagođeni stanju na tržištu i našim klijentima, dakle nastavit ćemo sa aktivnostima ispunjenja potreba svojih klijenata, uvažavajući tržišne okolnosti i unapređivati ponudu finansijskih proizvoda i usluga. Naravno i zadržati lidersku poziciju u finansiranju mjera EE. Zadovoljstvo klijenata proizlazi iz kvaliteta naše usluge, što ćemo obezbijediti širenjem mreže naših poslovnica na još nekoliko lokacija u BiH I to u Janji, Bileći i opštini Novo Sarajevo, koje ćemo otvoriti u kratkom roku. Naravno, ispunjenje naše misije je naša vodilja. Posvećeni smo razvijanju partnerskih odnosa sa našim klijentima, kako bi osigurali njihov prosperitet, finansijsku stabilnost i bolji kvalitet života.“