Lifestyle

Dubai nije ni u deset najskupljih gradova na svijetu


Kako bi sastavila rang listu, švicarska banka je analizirala cijene 20 potrošačkih dobara i usluga koje su kupili i koristili bogati pojedinci u 25 gradova.

I zašto je baš Singapur najskuplji? Pa, zato što je u odnosu na prošlu godinu sve značajno poskupjelo: od automobila i nakita do nekretnina. Troškovi posjedovanja automobila u Singapuru – inače najskuplji na svijetu – porasli su za 15 posto u odnosu na godinu dana ranije u američkim dolarima. Troškovi privatnog obrazovanja porasli su za skoro 14 posto, dok su ženske tašne i cipele poskupjele za 10 posto. Cijene muških odijela i satova porasle su za više od 5 posto.

Za petama Singapuru ove godine je Hong Kong, koji je svrgnuo Šangaj i postao drugi najskuplji grad za bogate. Bio je rangiran kao najskuplji grad za angažovanje advokata i drugi najskuplji grad za kupovinu nekretnina.

London se ove godine našao na trećem mjestu, dijelom zbog izlaska Velike Britanije iz tehničke recesije prošlog mjeseca, jačanja britanske funte 2023. i kontinuiranog prilagođavanja privrede usljed normalizacije poslije Bregzita, ističe se u izvještaju.

Zanimljivo je da se ove godine u top-10 najskupljih gradova za bogate našao i Milano, dok je Dubai spao sa liste.

Lista 10 najskupljih gradova na svijetu za bogataše:

    Singapur

    Hong Kong

    London

    Šangaj

    Monako

    Cirih

    Njujork

    Pariz

    Sao Paulo

    Milano