Svijet

Novi rekordi na Wall Streetu


Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica tehnoloških kompanija ponovo znatno porasle, pa je S&P 500 dosegnuo novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks, dok ulagači čekaju izvještaj o inflaciji u SAD.

Dow Jones indeks ojačao je 1,09 posto, na 39.721 bod, dok je S&P 500 porastao 1,02 posto, na 5.633 boda, a Nasdaq 1,18 posto, na 18.647 bodova. Tako je Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu sedmi, a S&P 500 šesti dan zaredom.

Fed smanjuje kamate već u septembru?

To se ponajviše zahvaljuju rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Nvidia i Apple.

Pozitivno je na tržište utjecao i izvještaj predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella u Kongresu u kojemu je kazao da se podaci o inflaciji poboljšavaju, ali da je potreban daljnji napredak po pitanju smanjenja inflacije.

Premda je istaknuo da svojim izjavama ne šalje nikakve signale o budućim potezima centralne banke, na tržištu su ojačale špekulacije da će Fed smanjiti kamatne stope već u septembru.

No, ima li prostora za to, vidjet će se idućih dana. U četvrtak će biti objavljen izvještaj o potrošačkim, a u petak o proizvođačkim cijenama u junu.

U petak počinje i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i banaka.

Analitičari upozoravaju na moguću korekciju

Kako se rast berzovnih indeksa od početka godine uglavnom temelji na skoku cijena dionica nekoliko najvećih tehnoloških kompanija, analitičari upozoravaju na moguću korekciju cijena ako poslovni rezultati ne opravdaju tako snažan rast cijena dionica tih kompanija.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je zarada po dionici kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju u prosjeku porasla za 10,1 posto, nakon 8,2-postotnog rasta u prethodnom kvartalu.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,66 posto, na 8.193 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,94 posto, na 18.407 bodova, a pariški CAC 0,86 posto, na 7.573 boda.