Novosti

Harmonizacija modela novčanih podrški doprinosi poboljšanju stanja u oblasti poljoprivrede FBiH


Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva organiziralo je danas u Sarajevu sastanak na kojem se sa nadležnim kantonalnim ministrima za poljoprivredu i njihovim pomoćnicima razgovaralo o mogućnostima unapređenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi na području Federacije BiH.

Tokom sastanka prezentirani su postojeći modeli novčanih podrški federalnog i kantonalnih nivoa, te je ukazano na potrebu saradnje ovih nivoa vlasti, a s ciljem harmonizacije modela putem kojih se dodjeljuju budžetska sredstava korisnicima i klijentima u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić istakao je da ovo ministarstvo nastoji unaprijediti modele novčanih podrški u poljoprivredi, te da današnje prisustvo kantonalnih ministara govori o spremnosti da se dođe do rješenja koja će unaprijediti stanje u oblasti poljoprivrede.

Primjetno je da se novčane podrške od kantona do kantona razlikuju, te da nisu usklađene s novčanim podrškama koje propisuje Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Upravo zbog toga smo otvorili temu unapređenja i harmonizacije modela novčanih podrški u poljoprivredi s ciljem da dođemo do najboljih rješenja koja će biti u funkciji razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja, ali i racionalnog trošenja raspoloživih budžetskih sredstava” – kazao je tokom sastanka ministar Hrnjić.

Iz Federalnog ministarstva naglašavaju da je na sastanku istaknuta potreba usklađivanja novčanih podrški sa Sporazumom o poljoprivredi potpisanim u okviru Svjetske trgovinske organizacije, te Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, kao i drugim međunarodnim trgovinskim sporazumima čiji je potpisnik BiH. Također, navode da na potrebu unapređenja i usklađivanja modela novčanih podrški u poljoprivredi dodatno ukazuje i ovogodišnji izvještaj „Učinkovitost poticaja u poljoprivredi“ Ureda za reviziju institucija u FBiH, a u kojem je navedeno da nadležne institucije nisu osigurale uslove za efektivno upravljanje poljoprivrednim novčanim podrškama i da se njihovim provođenjem ne postižu zadovoljavajući rezultati.

Zakonski okvir predstavljen kroz Zakon o novčanim podrškama u poljoprivredi u FBiH jasno propisuje potrebu osiguravanja usklađenosti mjera između entiteta i Brčko Distrikta BiH, kao i potrebu harmonizacije između resornog federalnog ministarstva i kantonalnih ministarstava radi ispunjavanja međunarodnih obaveza” – kazao je savjetnik federalnog ministra Pejo Janjić, prezentirajući postojeće i moguće nove modele novčanih podrški u FBiH.

Istakao je da kantonalna ministarstva mogu vršiti isplatu novčanih podrški za druge proizvodnje od njihovog interesa iz modela poticaja proizvodnji koji nisu obuhvaćeni federalnim novčanim podrškama, a za proizvodnje definirane u Dodatku II Zakona o novčanim podrškama, samo do minimalne poticane količine.

“Novčane podrške su strateška poluga koja osigurava održivost i uspješan razvoj poljoprivrednog sektora, pa zbog toga trebaju proizlaziti iz strategija poljoprivrede Federacije BiH i kantona koje moraju biti međusobno usklađene, a ne isplaćivane prema budžetskim mogućnostima pojedine nivoe vlasti. Dosadašnji pristup dovodio je u nepovoljan položaj poljoprivrednike iz siromašnijih područja Federacije BiH i neracionalno upravljanje raspoloživim budžetskim sredstvima i taj pristup trebamo mijenjati. Također, postoje obaveze postepenog usklađivanja zakonodavstva i praksi u BiH s pravilima i standardima EU, odnosno Zajedničke poljoprivredne politike. Krajem prošle godine EU je, posredstvom Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo, dala preporuke koje govore da je potrebno hitno ostvariti napredak u usklađivanju mjera podrške u cijeloj zemlji i postepeno ih uskladiti s EU pravnim naslijeđem” – dodao je Janjić.

Kantonalni ministri istakli su zadovoljstvo sastankom i produktivnom diskusijom, te je zaključeno da će razgovori o ovoj temi biti nastavljeni, s obzirom da se radi o vrlo važnim pitanjima za sektor poljoprivrede u Federaciji BiH, saopćilo je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.