BiH

Kompletirana je isporuka svih 15 novih tramvaja koje je kupio Kanton Sarajevo


Posljednji, 15. tramvaj, isporučen je preksinoć te će uskoro i on biti u saobraćaju.

Kantonalno Ministarstvo saobraćaja je u ljeto 2021. sa švicarskim proizvođačem tračnih vozila Stadlerom potpisalo ugovor o nabavci. Stadlerovi tramvaji, koji su proizvedeni po specifikacijama koje je tražio Kanton Sarajevo kao kupac, izabrani su na međunarodnom tenderu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), čijim kreditom je osigurano 70 miliona KM za 15 vozila.

Isporuka 15., posljednjeg novog sarajevskog tramvaja.

Pri potpisivanju ugovora je najavljeno da će isporuka tramvaja početi krajem 2023. i da će trajati do ljeta 2024. Tramvaji su proizvedeni u Stadlerovoj tvornici u Poljskoj, odakle su transportovani u Sarajevo.

“Svaki dolazak tramvaja je nosio novi izazov sa sobom. Svi su riješeni. Novi tramvaji voze gradom, a svih 15 će sljedećeg mjeseca biti na šinama. Ovi tramvaji su kupljeni novcem svih građana našeg kantona, neka nam dugo traju i neka vožnja bude ugodna”, poručio je resorni ministar Adnan Šteta (SDP).

Napomenuo je da bi krajem sljedeće godine trebala početi isporuka prvog od još deset novih tramvaja, za koje je ugovor potpisan u decembru prošle godine. Također je riječ o Stadlerovim vozilima koja će koštati 60 miliona KM i koja su po karakteristikama ista onima prvobitno kupljenima. Time će na sarajevskim ulicama biti 25 novih tramvaja.

Ovo je prva nabavka novih tramvaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine nakon 40 godina.