Svijet

Saudijska Arabija dobija 105 novih aviona


Delegacija saudijske aviokompanije posjetila je Airbusovu fabriku u Hamburgu te su najavili kako provedba najvećeg ugovora u historiji Saudijske Arabije protiče bez problema.

Naime, saudijska kompanija je u maju potpisala ugovor koji uključuje kupovinu 105 najsavremenijih aviona A320neo i A321neo, a koji će biti distribuirani niskotarifnoj kompaniji flyadeal.

“Ugovor i avionima procijenjen je na 19 milijardi dolara i usko je usklađen s ciljevima ‘Vizije 2030’. Saudija grupacija ima za cilj prijevoz 330 miliona putnika, 150 miliona posjeta te opsluživanje 30 miliona hodočasnika”, piše Arab News.

Njemački ambasador u Saudijskoj Arabiji Michael Kindsgrab izjavio je kako je ovo sjajan dan za njemačko-saudijske odnose.

“Ovo je najveći ugovor o avionima koji smo ikada potpisali između Airbusa i Saudijske Arabije. Ovo zaista vodi u budućnost održive, sigurnije i udobnije avijacije. Ovo je vrlo veliki znak povjerenja koje Saudijska Arabija ima u Airbus. Sretan sam što sam dio toga”, rekao je ambasador.

Govoreći o saudijskoj avioindustriji, direktor Saudija grupacije Ibrahim Al-Omar izjavio je kako kompanija namjerava dodati 88 novih aviona.

“Prvi avioni će biti opremljeni novim sjedištima do kraja 2025. godine. Od posljednjeg kvartala 2024. godine, Saudi Airlines će početi nuditi brze i visokokvalitetne internetske usluge na svojim letovima”, pojasnio je.