Investicije

Propalo Googleovo preuzimanje Wiza


Wiz je napustio ugovor vrijedan 23 milijarde dolara kojim bi ga trebao preuzeti Google, što bi bio najveći posao pretraživačkog diva ikada, rekavši zaposlenicima da će nastaviti s početnom javnom ponudom kao što je isprva planirao.

“Teško je reći ne takvim poniznim ponudama” – rekao je suosnivač Wiza Assaf Rappaport u memorandumu koji je CNBC dobio za svjetsku bazu zaposlenika firme.

Osoba koja je upoznata s načinom razmišljanja firme navela je zabrinutost protiv tržišnog natjecanja i ulagača kao dio motivacije iza odluke o odlasku.

Rappaport je napisao da će se firma usredotočiti na svoje sljedeće prekretnice: inicijalnu javnu ponudu i 1 milijardu dolara godišnjeg redovnog prihoda, oba cilja na koja je gledala mnogo prije nego što su pregovori objavljeni, prenio je SEEbiz.

Ugovor bi gotovo udvostručio vrijednost startupa od 12 milijardi dolara u odnosu na posljednji krug finansiranja. Wiz je osnovan 2020. i rastao je velikom brzinom pod Rappaportom, koji je još u maju razmišljao o IPO-u.

Wizovi sigurnosni proizvodi u oblaku uključuju prevenciju, aktivno otkrivanje i odgovor – niz koji se dopao velikim firmama i pomogao bi Googleu da se natječe s Microsoftom koji također prodaje sigurnosni softver.