Tema u fokusu

Nebojša Marić, Direktor Marić & Co d.o.o. Sarajevo: Sektor pravnih usluga u BiH će se suočiti s nekoliko ključnih izazova


Jedna od vodećih  advokatskih kompanija u BiH i regionu, Marić & Co d.o.o. Sarajevo, koja je posvećena pružanju visokokvalitetnih pravnih usluga sa preko 70 godina iskustva, ostvarila je izvrsne poslovne rezultate u 2024. godini. To se odnosi kako na finansijske pokazatelje, tako i na impresivne uspjehe njihovog tima eksperata u daljem širenju međunarodnog i domaćeg portfolija klijenata. 

Ovom prilikom razgovorali smo sa Nebojšom Marićem, direktorom Marić & Co, o postignutim poslovnim uspjesima u tekućoj godini, zatim o tome šta je ovu kompaniju dovelo na  lidersku poziciju u struci, da li je došlo do značajnijih zakonskih promjena u BiH, kao i o tome koji su budući trendovi u pravnim uslugama.

“Znanje, stručnost i vrhunski kvalitet profesionalnih usluga” ukratko je sinonim za Marić & Co, najveću advokatsku kompaniju u BiH.

Marić & Co. je jedna od vodećih „full service“ advokatska kancelarija u Bosni i Hercegovini, posvećena pružanju visokokvalitetnih pravnih usluga u cijeloj državi sa preko 70 godina iskustva. Naša kompanija ima 30 zaposlenih i može podržati širok spektar pravnih usluga koje pokrivaju sve aspekte privrednog poslovanja na tržištu Bosne i Hercegovine. Naša misija je podržati vladavinu prava, promovisati pravnu sigurnost i doprinijeti razvoju stabilnog pravnog okruženja u zemlji. Cilj nam je ponuditi sveobuhvatna i inovativna pravna rješenja koja idu korak dalje, od prostog zadovoljenja pravnih potreba domaćih i međunarodnih klijenata, istovremeno osiguravajući da se njihove poslovne aktivnosti odvijaju nesmetano i u skladu sa lokalnim propisima, te da ih na taj način sigurno vodimo do ostvaranja njihovih poslovnih ciljeva.

Da li ste zadovoljni ostvarenim poslovnim rezultatima u tekućoj godini i da li ih možete prezentovati?

Izuzetno smo zadovoljni postignutim poslovnim rezultatima u tekućoj godini. U 2023 godini, naši prihodi su porasli za 11% u odnosu na prethodnu godinu, a trenutno zadovoljstvo klijenata je na istorijski visokom nivou, što je zajedno jasna potvrda našeg konstantnog rada na poboljšanju kvaliteta usluga koje nudimo. Naši timovi su ostvarili impresivne uspjehe u gotovo svim ključnim oblastima, uključujući finansije i poreze, korporativno pravo, nekretnine, da nabrojimo samo neka od naših odjeljenja. Posebno smo ponosni na dalji rast našeg međunarodnog portfelja klijenata, što potvrđuje lidersku poziciju Marić & Co i u pružanju usluga međunarodnim klijentima.

Svakako ovi rezultati nisu pokazatelj samo našeg razvoja, već i primjetnog rasta razumijevanja kod domaćih kompanija, da naše angažovanje i savjetovanje u ranoj fazi razvoja poslovanja, u velikoj mjeri eliminište kasnije prepreke i zastoje u poslovanju, koji su redovna pojava u kompleksnom pravnom sistemu Bosne i Herecgovine.

Tokom 30 godina saradnje sa najvećim advokatskim društvima u svijetu, primjenili ste njihova iskustva i način rada, te visoke svjetske standarde, što je kompaniju dovelo na lidersku poziciju u struci. Možete li nam nešto reći o tome?

Da svakako, tokom 30 godina direktne saradnje s najvećim advokatskim društvima u svijetu, uspjeli smo implementirati najbolje prakse i najviše standarde u naše poslovanje. Naši advokati su specijalizirani po različitim odjeljenjima, od kojih svaki od timova pruža specifičnu pravnu podršku u zavisnosti od potreba klijenta. Pored toga članovi smo i brojnih eminentnih međunarodnih advokatskih grupacija, poput: WSG, CBBL, SEE Legal da imenujemo nekoliko, koje isključivo pozivaju samo jednu advokatsku kompaniju po jurisdikciji, a za koju su sigurni da mogu da ispune najviše advokatske standarde. Upravo zahvaljujući višedecenijskoj saradnji sa brojnim inostranim advokatskim kompanijama, u mogućnosti smo da pružimo kompletnu pravnu podršku svim kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje žele da posluje bilo gdje u svijetu. Naša kompanija je lider u regiji zahvaljujući neprekidnoj edukaciji i razvoju naših advokata, te njihovoj posvećenosti pružanju izvanrednih usluga.

Koje sve tačno vrste usluga pružate klijentima?

Pružamo kompletan spektar pravnih usluga za kompanije uključujući korporativno pravo, radno pravo, finansijsko pravo, M&A, poresko pravo, nekretnine i energetiku, intelektualno vlasništvo, pravo konkurencije, ESG usluge, vođenje postupaka i sporova pred bilo kojim upravnim ili sudskim organom, kao i brojne druge. Dugo vremena se vodimo principom da najbolju moguću pravnu uslugu mogu pružiti samo advokati koji su visoko specijalizirani za svaku pojedinačnu oblast prava koja je od interesa klijentima.

Da li je došlo do značajnijih pravnih promjena u BiH, a koje je bi domaće kompanije i investitori trebali uzeti u obzir? Prilike i izazovi?

Trenutna ekonomska i politička klima u Bosni i Hercegovini predstavlja istovremeno i prilike i izazove za sve poslovne subjekte i investitore. Izazovi su brojni, inostrani investitori su zbog dostupnosti informacija trenutno upoznatiji sa lokalnim prilikama nego što je to ikada prije bio slučaj, politička nestabilnost, birokratska neefikasnost, regulatorne nesigurnosti i korupcija ostaju značajne prepreke. Poslovni subjekti se često suočavaju s kašnjenjima u dobivanju potrebnih dozvola i odobrenja na svim nivoima administracije.

Uprkos ovim izazovima, Bosna i Hercegovina nudi i značajne investicione prilike, posebno u sektorima kao što su energetika, infrastruktura i turizam. Digitalna transformacija i regulatorne reforme također predstavljaju nove puteve za rast i inovacije.

Koji su, prema Vašem mišljenju, budući trendovi u sektoru pravnih usluga u BiH?

Gledajući unaprijed, sektor pravnih usluga u Bosni i Hercegovini će se suočiti s nekoliko ključnih trendova. Povećan fokus na usklađenost i upravljanje rizicima postat će neophodan zbog promjenljivog regulatornog okruženja, zahtijevajući specijalizirane usluge od advokatskih kancelarija. Digitalna transformacija pravnih usluga će se ubrzati, uz rast primjene tehnologije poput umjetne inteligencije za analizu dokumenata i automatizaciju zadataka, dok će ekološki, društveni i upravljački (ESG) standardi postati sve važniji, potičući potražnju za specijaliziranim savjetima o održivosti.

Sigurnost i zaštita digitalnih podataka će također postati ključne, zahtijevajući stručnost u pravnim uslugama za zaštitu klijenata od kibernetičkih prijetnji. Pandemija COVID-19 ubrzala je prelazak na fleksibilne radne aranžmane i rad na daljinu, što će zahtijevati prilagodbu operativnih modela i radne sedmice. Razvoj specijalizacije i dalje fokusiranje profesionalizma, uz izazove korištenja umjetne inteligencije, smatramo da će oblikovati budućnost pravnih usluga, zahtijevajući inovativne i prilagodljive pristupe kako bi zadovoljile rastuće potrebe klijenata.

U kolikoj mjeri su ESG principi, koji obuhvataju odgovornost prema okolišu, društvenu pravednost i dobro upravljanje, inkorporirani u Vašu poslovnu strategiju?

ESG principi, koji obuhvataju odgovornost prema okolišu, društvenu jednakost i odgovorno upravljanje, duboko su ukorijenjeni u poslovnu strategiju Marić & Co. Aktivno radimo na smanjenju našeg ekološkog otiska kroz razne inicijative koje uključuju implementaciju energetski efikasnih tehnologija, smanjenje potrošnje papira prelaskom na digitalne sisteme, te podršku projektima obnove i zaštite okoliša.

Promovisanje društvene pravde jedan je od naših glavnih ciljeva. Podržavamo lokalne zajednice kroz razne društvene projekte i inicijative, uključujući edukacijske programe, nudimo programe za studente i učestvujemo u humanitarnoj podršci najugroženijim grupama stanovništva.