Najava događaja

Kontinuirana podrška privredi i Gradačačkom sajmu


Kompanija Lactalis BH generalni sponzor Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije

Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije u Gradačcu, poznat kao Sajam šljive, jedan je od najvažnijih događaja u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru u Bosni i Hercegovini. Sajam okuplja proizvođače, prerađivače, distributere i stručnjake iz zemlje i inostranstva, pružajući platformu za razmjenu znanja, iskustava i poslovnih kontakata. Ove godine će biti održan od 28.08. – 31.08. a ima za cilj očuvanje kontinuiteta najstarije sajamske manifestacije u BiH, koja u Gradačcu egzistira od 1969. godine.

“Naš poslovni cilj je i ove godine okupiti kompanije kako domaće, tako iz zemalja okruženja koje se bave poljoprivredom, prehrambenom industrijom i poljoprivrednom mehanizacijom. Trudimo se i ove godine biti platforma i sprega poslovnih susreta i kako bismo zajednički olakšali izazove koji su pred nama. Ovogodišnja sajamska manifestacija bit će prepoznatljiva po domaćoj  poljoprivrednoj proizvodnji,” kaže predsjednik Organizacionog odbora sajma, Ensar Mešanović.

Generalni sponzor 51. izdanja Sajma šljive je kompanija Lactalis BH. Mljekara Inmer koja posluje u okviru Lactalis grupe se već dvije decenije predstavlja na ovom značajnom događaju za bosanskohercegovačku privredu.

“Kompanija Lactalis BH je vjerni partner Gradačačkog sajma. Neizmjerno smo zahvalni što je uvijek uz nas i što je to jedna od rijetkih kompanije koji kontinuirano uzima učeće kada je u pitanju sponzorstvo. Naš sajam je prepoznatljiv po ocjeni kvalitete proizvoda koji se izlažu na sajmu a za čiju analizu je zadužen Poljoprivredno – prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, te smo ponosni da neki brendovi kompanije Lactalis BH nose žig Gradačačkog sajma za kvalitet proizvoda. Kompanija Lactalis BH na jubilarnom 50. Sajmu uzela nekoliko zlatnih medalja za kvalitet proizvoda“, ističe Mešanović.

Prošle godine su Dukat UHT mlijeko 2,8% 1L EDGE, Brzo&Fino Kiselo vrhnje 25% 850g i b.Aktiv LGG natur 1kg dobili zlatne medalje kao proizvodi najbolje kvalitete, a kompaniji Lactalis BH dodijeljeno je posebno priznanje za doprinos i afirmaciju ovog sajma.

“Neprestano radimo na inovacijama u proizvodnji mliječnih proizvoda kako bismo zadovoljili promjenjive potrebe potrošača. Uvođenje novih proizvoda i unapređenje postojećih linija ključni su dijelovi naše strategije. Zato smo strateški opredijeljeni da budemo partneri događaju koji ne doprinosi samo promociji Gradačca i njegovih proizvoda, već i ukupnom razvoju poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini”, ističe direktor kompanije Lactalis BH, Kenan Kečo.

Neosporno je da je Gradačac, sa mljekarom Inmer, centar mliječne industrije u Bosni i Hercegovini a kompanija Lactalis BH kao jedan od najvećih prerađivača mlijeka u zemlji zasigurno ima ključnu ulogu u ovom sektoru bh.privrede.

„Raduje nas što je kompanija Lactalis BH smještena u Gradačcu i što konstantno investirate u nove proizvodne kapacitete. Zahvalni smo i što zapošljava naše sugrađane. Naše veze imaju kontinuitet i trudit ćemo se da naše prijateljstvo dugo živi“, kaže prvi čovjek Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije, Ensar Mešanović.

Sajam šljive pruža jedinstvenu priliku za predstavljanje inovacija i tehnologija u poljoprivredi, dok podrška kompanije Lactalis BH omogućava dodatne resurse i platforme za edukaciju i razvoj. Snažnim i kontinuiranim partnerstvom Lactalis BH pokazuje da prepoznaje značaj Sajma šljive za lokalnu zajednicu a i šire, te da je spreman investirati u budućnost poljoprivrede i prehrambene industrije u regiji.

Kompanija Lactalis BH danas se nalazi u samom vrhu mliječne industrije u zemlji, svoju stabilnu poziciju osigurava kontinuiranim ulaganjima u razvoj primarne proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda. Godišnje preradi više od 43 miliona litara mlijeka u Bosni i Hercegovini, a oko 50% gotovih proizvoda plasira na izvozna tržišta, što potvrđuje posvećenost praćenju svjetskih tržišta i trendova.