Turizam i ekologija

Ministrica Pozder na SFF Green Day: Zajedno generirati razvoj turizma i opredijeljenost ka zelenoj tranziciji


Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder je učestvovala je na događaju Green Day kojeg organizira Sarajevo Film Festival. Na ovom događaju festivalski partneri i sponzori predstavljaju aktivnosti svojih kompanija, organizacija i ustanova u oblasti održivosti i zaštite okoliša, što je izuzetno važno i za Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

– Sretna sam što se na SFF-u posvećuje pažnja održivosti i zaštiti okoline kao i što smo ove godine omogućili da organizacije civilnog društva učestvuju u našim javnim pozivima, pa je tako i Sarajevo Film Festival dobio sredstva za projekta „Operacije kino“, zahvaljujući kojem će se atmosfera i filmovi s festivala prenijeti na mnoge sredine širom Federacije. Sjajno je da će se i sredstvima Ministarstva omogućiti projekcije koje će se odvijati i korištenjem obnovljivih izvora energije, konkretno solarne energije budući da je cilj ovog projekta nabavka opreme i instalacija iste kako bi se ostvario cilj. Na ovaj način zajednički ovim primjerom želimo pokazati opredjeljenost ka zelenoj tranziciji, poručila je ministrica Pozder na panelu.

Također, ministrica je predstavila i aktivnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma, poput unaprjeđenja zakonske legislative i donošenja strateških dokumenata, ali i istakla važnost Sarajevo Film Festivala kao generatora razvoja turizma koji iz godine u godinu obara rekorde posjećenosti.

– Važna je sinergija okoliša i turizma i raduje me činjenica da SFF zapravo čini i korake ispred u odnosu na postojeću legislativu u smislu da su recimo izradili GHG protokol i sada se kreću prema certificiranju kako bi najprije odredili a poslije i mogli pratiti emisije CO2 tokom organizacije i implementacije događaja kakav je SFF – istakla je ministrica Pozder, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.