Novosti

OpenAI bi mogao izgubiti 5 milijardi dolara do kraja godine


Uprkos globalnoj popularnosti Čet Dži-Pi-Ti-ja, kompanija OpenAI vodi skupo poslovanje i zbog toga bi do kraja godine mogla da izgubi čak 5 milijardi dolara, pokazuje finansijski izvještaj.

Prema izvještaju, OpenAI je do sada potrošio 7 milijardi dolara samo na obuku vještačke inteligencije i još 1,5 milijardi dolara na plate zaposlenih. Prema drugim analizama, jedan dan rada Čet Dži-Pi-Ti-ja košta OpenAI oko 700.000 dolara, a najveći dio tog troška su Nvidiini AI serveri.

Kompanija je OpenAI je već završila sedam rundi finansiranja, prikupivši više od 11 milijardi dolara. Veliki troškovi mogli bi da primoraju kompaniju da zatvori još jednu rundu finansiranja u roku od 12 mjeseci kako bi ojačala svoj bilans stanja, navodi se u izvještaju koji je objavio poslovni američki portal “Informacije”.

OpenAI je pokrenuo Čet Dži-Pi-Ti u novembru 2022. AI asistent je brzo stekao popularnost, premašivši 100 miliona sedmičnih korisnika. Firma za vještačku inteligenciju, sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, najavila je lansiranje novog generativnog AI modela, nazvanog “Dži-Pi-Ti-4o Mini” 18. jula.

OpenAI navodno takođe gradi AI model sposoban za napredno rasuđivanje, nadmašujući mogućnosti trenutnog vodećeg Dži-Pi-Ti-4o. Novi model, nazvan “Stroberi”, navodno će takođe pokazati više ljudskih odgovora.

Tehnološka firma se suočava sa regulatornim izazovima, uključujući potencijalnu istragu Komisije za hartije od vrednosti i berze Sjedinjenih Država vezanu za optužbe o nedoličnom ponašanju u vezi sa ugovorima o neotkrivanju podataka.

Američki zakonodavci su 23. jula poslali pismo izvršnom direktoru OpenAI-a, Semu Altmanu, izražavajući zabrinutost u vezi sa bezbjednosnim standardima OpenAI-ja i praksama zapošljavanja. Drugi problem je i rast konkurencije u ovoj industriji.

Prema navodima američke poslovne publikacije “Informacije” komapnija OpenAI bi zbog postojećih problema mogla da se suoči sa bankrotom.