Tema u fokusu

„100 najvećih“: Predstavljamo prve govornike konferencije ESG Impuls 2024


Konferencija „100 najvećih u BiH i regionu – ESG Impuls 2024“ koja će se održati 26. septembra u Sarajevu, okupit će vodeće privrednike i stručnjake iz BiH i regiona koji će raspravljati o ESG principima i njihovoj implementaciji.

Ove godine po prvi put projekat „100 najvećih u BiH i regionu – ESG impuls 2024“ realizuje se pod visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića. Suorganizator projekta već dugi niz godina je Vanjskotrgovinska komora BiH, a podršku ove godine dala je i predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara, te partneri: EuroExpress brza pošta, Porsche BH, Mozaik/ESG Solutions, te mnogi drugi.

Kompanije i finansijske institucije iz BiH i regiona svjesne su regulativa i izazova u smislu izvještavanja ne samo na finansije, već i na izvještavanje o uticaju na životnu sredinu, na cjelokupno društvo kao i o samoj organizaciji i sistemima upravljanja. ESG izvještavanje ne obuhvata – samo i isključivo kompaniju, nego i dobavljače, kupce i sva lica koja su dio poslovnog lanca.

Konferencija će obuhvatiti krucijalne teme iz ESG smjernica u tri panela:

  • Uloga finansijskih institucija u ESG revoluciji
  • ESG – novo poglavlje u razvoju biznisa
  • Održivost i zaposlenici: Kreiranje zdravih radnih mjesta
Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić

Predsjednik Uprave ASA Banke Samir Mustafić na panelu će govoriti o primjeni ESG standarda u poslovanju ove banke:

ASA Banka kao najveća domaća banka prati i primjenjuje najviše standarde poslovanja te s posebnom pažnjom pristupamo ESG regulativama i zelenoj tranziciji koju ovi standardi nose. Istovremeno, ulažemo resurse u napredne tehnološke alate, razvoj personaliziranih proizvoda i digitalizaciju, a posebnu pažnju posvećujemo razvoju naših zaposlenika sa ciljem dugoročne održivosti i kvaliteta usluge.”

Na konferenciji će učesnici imati priliku čuti iskustva još jedne banke u BiH. Na primjeru poslovnog modela Sparkasse Bank d.d. BiH, predsjednik Uprave dr. sci. Amir Softić, govorit će o tome kako banke mogu odgovoriti na svoju novu ulogu u svijetu koji se mijenja, i preuzeti aktivnu ulogu pokretača održivog razvoja.

Ta uloga podrazumijeva prelazak iz pozicije isključivog kreatora kreditne ponude, u poziciju aktivnog poticanja i kreiranja kreditne tražnje. Prije svega kroz fokus na one sektore i industrije vitalne za stvaranje nove vrijednosti i radnih mjesta u BiH, zatim kroz aktivno praćenje privrede u zelenoj tranziciji i konačno, kroz doprinos socijalnom osnaživanju zajednica i kvalitetu života ljudi u njima.

Ekskluzivni partner projekta „100 najvećih u BiH i regionu“ je kompanija EuroExpress brza pošta koja istinski vjeruje i zalaže se za odgovorno poslovanje i društvenu odgovornost. Panelista konferencije bit će generalni direktor EuroExpress brze pošte Marinko Tomić koji će govoriti o društveno odgovornom poslovanju kompanije i aktivnostima za održivi razvoj:

”Ponosni smo što nas prepoznaju kao društveno odgovornu kompaniju koja ulaže u zajednicu, jer vjerujemo da je to ključ održivog poslovanja. Naša filozofija “imaš onoliko koliko daješ” vodi sve aspekte našeg rada.

Od osnivanja, doprinosimo društvu kroz pomoć pojedincima i organizacijama u potrebi. Posebno smo ponosni što smo prvi uveli paketomate na tržištu, koji korisnicima pružaju veću fleksibilnost i praktičnost, smanjujući potrebu za višestrukim dostavama i emisiju štetnih gasova. Paketomati su dostupni 24/7, omogućavajući preuzimanje pošiljki u vrijeme koje najviše odgovara korisnicima, čime unapređujemo korisničko iskustvo i efikasnost usluga.

Naša posvećenost zajednici i održivom razvoju je stalna. Tražimo nove načine kako bismo unaprijedili poslovanje, smanjili negativan uticaj na okolinu i pružili podršku onima kojima je najpotrebnija.”

Heidelberg Materials, jedan  od najvećih integriranih proizvođača građevinskih materijala i rješenja na svijetu, smatra da da se radi o potpuno novom pristupu u biznisu koji istovremeno u fokus stavlja najvažnije resurse: ljude i prirodu. Ističu da se ESG principi mogu smatrati i nekom vrstom alata za konkretnu realizaciju ciljeva održivog razvoja, odnosno agende 2030 u svakodnevnom radu i životu uopšte.

Generalni direktor HM Cement BiH Branimir Muidža će na panelu govoriti o tome kako su ciljevi održivog razvoja, kroz dosljednu primjenu ESG-a praktično implementirani u HM poslovnu strategiju nazvanu „Sustainability Commitments 2030“ i kako se u ovoj kompaniji konkretno u praksi primjenjuju ESG principi.

Kompanija Porsche BH je jedna od onih koje razumiju koliko su ESG principi ključni za dugoročni uspjeh i razvoj svakog preduzeća. Panelista konferencije je Armin Mulović, Brand Manager Porsche, koji ističe da kroz angažmane u projektima poput ESG Impulsa, Porsche aktivno doprinosi održivom razvoju zajednice, unapređuje životne uslove zaposlenih, podržava inovativne dobavljače te gradi trajne odnose s kupcima koji cijene njihovu predanost održivim praksama.

„ESG principi ne samo da nas inspirišu da djelujemo odgovorno prema okruženju i društvenoj zajednici, već nam omogućavaju da budemo lideri u stvaranju pozitivnih društvenih promjena. Smatramo da je integracija ESG principa u našu strategiju od ključne važnosti za dugoročni uspjeh našeg brenda i za stvaranje održivog društva u cjelini“, izjavio je Mulović.

O održivosti i zaposlenicima na konferenciji govorit će Ajla Sivić, direktorica Orbico BH. Kompanija Orbico koja broji više od 500 zaposlenih vodeći je distributer velikog broja globalno zastupljenih brendova vrhunske kvalitete. Značajan fokus stavljaju na ESG i zaposlenike sa kojima su ovoj godini radili edukaciju o temi ESG standarda, gdje su dobili dosta korisnih informacija i inputa o trendovima klimatskih promjena, cirkularne ekonomije i reciklaže i onoga što kao kompanija ali i kao pojedinci mogu uraditi.

O aktivnostima Fondacije Mozaik, na panelu konferencije govorit će direktorica Mozaik ESG Solutions, Vilma Tunjić Juzbašić.

Fondacija Mozaik kroz programe održivosti svakodnevno radi implementaciji ESG principa i smjernica u bh. društvo. Snažno promoviraju “Doniranje hrane kao dio ESG strategije kompanije”, te su održali značajnu konferenciju u Sarajevu na kojoj je učestvovalo više od 70 kompanija. Bacanje hrane istovremeno predstavlja kako moralni, tako i ekološki problem, a brojke su zabrinjavajuće.

Fondacija Mozaik je bila jedan od glavnih zagovarača kampanje “Niko gladan, niko sam”, putem koje su u 6. mjesecu 2023. godine uspjeli ukinuti PDV na doniranu hranu (pred istek roka) u BiH.

Kompanije u BiH koje se bave proizvodnjom, distribucijom ili prodajom hrane i pića, bi značajno mogle poboljšati svoju ESG strategiju, kada bi više donirale hranu i piće, pred istek roka, a manje bacale i uništavale. Od sredine 2023. godine, ukidanje PDV na doniranu hranu, svim tim kompanijama sada značajno i pojeftinjuje i samo doniranje.

Izvršna direktorica Sustineri Partnersa Biljana Braithwaite na konferenciji će govoriti o tome šta za kompanije i vlasti znači primjena standarda za zaštitu okoliša, društvenu odgovornost i adekvatno korporativno upravljanje. Primjena ovih standarda je izazov za sve kompanije u BiH:

“U BiH se sve više prepoznaje važnost ESG standarda, ali nivo njihove primjene i dalje varira i zavisi od nekoliko faktora, gdje bih poseban fokus stavila na vlasničku strukturu kompanija i relevantne zakonske okvire. Zahvaljujući glavnim ekonomskim partnerima BiH, poput zemalja Evropske unije (EU), pritisak na primjenu ESG standarda dodatno se pojačava na domaćem nivou. Regulacija  koja je na snazi u EU, traži od firmi da sprovedu efikasnu provjeru u pogledu potencijalnih ili stvarnih štetnih uticaja na ljudska prava, životnu sredinu i dobro upravljanje, što se odnosi i na njihove partnere van EU. Svaka kompanija koja hoće dugoročno da osigura profitabilnost i privuče investicije, mora integrisati ESG agendu.”

Jedna od vodećih advokatskih kompanija u BiH i regionu Marić & Co d.o.o. Sarajevo, na panelu će iznijeti svoje viđenje o uticaju ESG propisa Evropske Unije na kompanije u Bosni i Hercegovini, odnosno njihov uticaj na poslovanje bh. kompanija koje izvoze ili namjeravaju da izvoze svoje proizvode i/ili usluge na tržište Evropske Unije. Panelista konferencije je Nebojša Marić, direktor Marić & Co.