Tržišta

Porast prihoda Applea


Američka tehnološka korporacija Apple objavila je da je njen prihod za period od aprila do juna, koji za firmu predstavlja treći fiskalni kvartal, porastao za pet posto međugodišnje na 85,78 milijardi dolara uprkos slabijim rezultatima na ključnom kineskom tržištu.

Profit kompanije za spomenuti kvartal iznosi 21,45 milijardi dolara, odnosno 1,4 dolara po dionici, prenosi CNBC.

Rezultati su prevazišli očekivanja analitičara agencije LSEG, koji su prognozirali prihod od 84,53 milijarde dolara i zaradu po dionici od 1,35 dolara.

Kvartalni prihodi od prodaje uređaja iPhone su dostigli 39,3 milijarde dolara, što je, također, iznad očekivanja analitičara koji su prognozirali 38,81 milijardu dolara. Prihod od Apple usluga iznosi 24,21 milijardu dolara, a prihod od prodaje iPada 7,16 milijardi dolara, dok bruto marža iznosi 46,3 posto.

Pad prodaje u Kini

Apple očekuje sličan rast prihoda i u tekućem četvrtom fiskalnom kvartalu, potvrđeno je iz kompanije.

Prihodi od prodaje u Kini su dostigli 14,7 milijardi dolara, što je ispod očekivanja analitičara Bloomberga koji su predviđali 15,2 milijarde dolara.

U istom kvartalu prošle godine prodaja u Kini dostigla je 15,7 milijardi dolara, ali se sada Apple suočava s oštrijom konkurencijom kineskih kompanija, prenosi Tanjug.