Novosti

ALKALOID – rezultati poslovanja za period januar – juni 2024.


ALKALOID sa rastom konsolidovane prodaje od 12,5% u vrijednosti od 153,9 miliona eura, konsolidovanom netodobiti od 13,4 miliona eura i sa investicijama od 11 miliona eura u periodu januar -– juni 2024. g.

Ukupna konsolidovana prodaja ALKALOID-a AD Skoplje u prvoj polovini 2024. godine dostigla je 153,9 miliona eura, što je za 12,5% više u odnosu na isti period prošle godine.

Konsolidovane prodaje ostvarene na domaćem tržištu povećane su za 18%, a ukupan konsolidovani izvoz kompanije povećan je za 10%. Od ukupnih konsolidovanih prodaja 31% je ostvareno u S. Makedoniji, dok je, s druge strane, 69% ostvareno na inostranim tržištima. Gledano po regionima 27% je ostvareno u zemljama Jugoistočne Evrope, 22% je ostvareno u zemljama Zapadne Evrope (EU i EFTA), 19% je ostvareno u zemljama Istočne Evrope (ZND, UKR..), a na ostalim tržištima je ostvareno 1% od ukupnih konsolidovanih prodaja.

Najveći rast na izvoznim tržištima, u odnosu na prošlu godinu, bilježe prodaje ostvarene u Velikoj Britaniji, u iznosu od 3,7 miliona eura, koje su povećane za 3,5-puta; zatim u Jordanu, gdje su porasle za 3,4-puta, kao i u Gruziji, gdje su porasle za 3 puta. Slijede one u Ukrajini (79% rasta), Čileu (78% rasta), Mađarskoj (64% rasta), Grčkoj (18% rasta), Hrvatskoj (15% rasta), Mongoliji (rast od 14%), Albaniji (rast od 14%), Sloveniji (rast od 12%), Crnoj Gori (rast od 8%),  Bosni i Hercegovini (rast od 8%) itd.

Posmatrano po grupama proizvoda, u strukturi ukupnih konsolidovanih prodaja najveći udio zauzimaju proizvodi iz segmenta farmacija, odnosno 91%, dok segment hemije, kozmetike i ljekovitog bilja učestvuje sa 9%. Od farmaceutskih proizvoda, veći udio u ukupnoj prodaji imaju antibiotici sa 27%, OTC preparati sa 18%, kardiološki preparati sa 12%, neurološki preparati sa 12% ukupnih konsolidovanih prodaja itd.

U 2024. godini, u pravcu posvećenosti stalnoj modernizaciji i proširenju proizvodnih kapaciteta, obima proizvodnje i asortimana, ALKALOID AD Skoplje je završilo realizaciju svog najvećeg investicionog poduhvata u posljednje dvije decenije – novog pogona za proizvodnju čvrstih farmaceutskih oblika Tabletno odjeljenje 2.0 i prateće tehničke prostorije. Novi tehničko-tehnološki kapacitet, u kojeg je ALKALOID uložio ukupno 19,4 mil. eura, zauzima površinu od 6.200 m2 (proizvodno-tehnički prostor) a njegov cij je više nego udvostručiti obim i veću fleksibilnost u proizvodnji čvrstih farmaceutskih oblika.


U prvoj polovini ove godine realizirana je i strateška investicija u PC Kozmetici. Postavljena je nova proizvodna linija za proizvodnju i pakovanje vlažnih maramica vrijedna 1,7 miliona eura. Nova proizvodna oprema za proizvodnju vlažnih maramica ima kapacitet od 120 komada po minuti  i nadograđena je sa  potpuno automatiziranim linijama za pakovanje. Na ovaj način je moguće udvostručiti kapacitete za proizvodnju vlažnih maramica i proširiti asortiman proizvoda koji se mogu proizvoditi i pakovati.


Ukupne investicije u osnovna sredstva u periodu januar – juni 2024. godine iznose 11 miliona eura.

Posljednjih godina ALKALOID je započeo proces redizajniranja postojećih generičkih farmaceutskih proizvoda za nove indikacije, s ciljem stvaranja lijekova s ​​dodanom vrijednošću koji omogućavaju liječenje i zadovoljavanje potreba pojedinih ili specifičnih grupa pacijenata. Strateške investicije za modernizaciju proizvodnog portfelja dovela su do uspješnog razvoja prvog patentiranog lijeka ALKALOID s dodanom vrijednošću, namijenjenog prvenstveno liječenju refluksnog ezofagitisa i gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Lijekovi prvog izbora u liječenju refluksnog ezofagitisa i GERB-a su tzv. inhibitori protonske pumpe, grupa koja uključuje omeprazol, a koji su obično dostupni u obliku gastrorezistentnih tableta i kapsula, kao i praha za otapanje. Po prvi put u historiji, ALKALOID je razvio tečni oblik lijeka Omeprazol, spreman za upotrebu.

Omeprazol ALKALOID oralna otopina dobila je prvi međunarodni patent za lijek s dodatom vrijednošću (Value Added Medicine – VAM), a prva marketinška odobrenja za ovaj inovativni lijek već su dobijena za makedonsko tržište i Veliku Britaniju. Procedure registracije za zemlje u Evropi i za tržišta u Evropskoj uniji su u toku, a očekuje se dobijanje odobrenja za stavljanje lijeka na tržište i njegovo naknadno lansiranje.

Konsolidovana dobit prije finansijskih troškova, poreza i amortizacije (EBITDA) premašila je 23,5 miliona eura i zabilježila je rast od 4%, dok je konsolidovana neto-dobit u iznosu od 13,4 miliona eura porasla za 7%.

Grupa ALKALOID ima 2.970 zaposlenih, od kojih je 2.259 u S. Makedoniji, a 711 je zaposleno u kapitalnim povezanim preduzećima u inostranstvu.

Cijena akcije ALKALOID-a AD Skoplje na zvaničnom tržištu Makedonske berze za hartiju od vrijednosti u periodu januar-juni 2024. godine kretala se od 295 do 343 eura ili u prosjeku 329 eura za jednu akciju. Na dan 30. juna 2024. tržišna kapitalizacija kompanije iznosila je 479 miliona eura.

Skupština akcionara ALKALOID AD Skoplje je 1. aprila 2024. godine donijela Odluku o isplati dividende za 2023. godinu u iznosu od 8,78 eura bruto ili 7,90 eura neto po akciji, što je u odnosu na isplaćenu dividendu po akciji za prethodnu godinu sa 7,97 eura bruto, odnosno 7,17 eura neto, više za 10,2%. Za isplatu dividendi i poreza na dohodak, kompanija će izdvojiti oko 12,6 miliona eura.