Novosti

Zuckerberg treći najbogatiji čovjek na svijetu


Osnivač Mete Mark Zuckerberg pretekao je francuskog magnata luksuzne robe Bernarda Arnaulta, postavši treća najbogatija osoba na svijetu, nakon što su dionice Mete porasle, dok su dionice LVMH-a pale.

Zuckerbergovo bogatstvo sada je oko 175,5 milijardi dolara, nakon povećanja od oko 8,6 milijardi dolara (5,1 posto), prenio je Bankar.me.

Arnault, predsjednik i izvršni direktor LVMH-a – konglomerata koji uključuje brendove kao što su Louis Vuitton i Tiffany – ima procijenjenu neto vrijednost od oko 174,1 milijardu dolara nakon što je smanjena za 588 miliona dolara.

Dionice LVMH-a su blago opale (0,3%) na zatvaranju tržišta, dok su akcije Mete porasle za 5,5%.

Zuckerberg je iza osnivača Amazona Jeffa Bezosa kao druge najbogatije osobe na svijetu, koji ima procijenjenu neto vrijednost od 183,5 milijardi dolara, dok Elon Musk ostaje najbogatija osoba na svijetu sa procijenjenom neto vrijednošću od 223,6 milijardi dolara.

Dionice LVMH-a pale su 13,4 posto ove godine zaključno sa utorkom, uprkos tome što su porasle za čak 22 posto do 13. marta.

Dionice Mete su porasle za skoro 45 posto ove godine, a nedavni skok dolazi nakon što je kompanija izvijestila da je profit za drugi kvartal porastao 73 posto.

Meta je također izvijestila o zaradi od 5,16 dolara po dionica, nadmašujući procjene od 4,72 dolara.