Novosti

Elektroprivreda BiH će u Gračanici graditi solarnu elektranu vrijednu 40 miliona eura


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) dala je Elektroprivredi Bosne i Hercegovine (EP BiH) kredit u iznosu od 25,1 milion eura za razvoj i izgradnju solarne elektrane od 50 megavati na nekadašnjem odlagalištu ugljenog pepela .

Kako su saopćili iz EBRD-a, osim sopstvenog finansiranja, EBRD je pomogao u mobilizaciji dodatnih sredstava za projekat, s UniCredit Bankom kroz osiguranje paralelnog kredita od 15 miliona eura. Sredstva iz kredita će se koristiti za razvoj, izgradnju i rad dvije susjedne solarne elektrane, kombinovanog kapaciteta od 50 megavati, u Gračanici.

Dvostruke solarne elektrane će biti, kako su ukazali, najveći solarni projekat koji je kompanija do sada razvila i među njenim najznačajnijim ulaganjima u obnovljivu energiju. Projekat je dio šire saradnje između EBRD-a i EP BiH kako bi se olakšao pravedni prelazak preduzeća na obnovljive izvore energije.

U sklopu projekta, EBRD podržava inicijativu tehničke saradnje do 2050. godine, kojom će se sveobuhvatno procijeniti nekoliko scenarija dekarbonizacije za EP BiH do 2050. godine, zajedno s utjecajem tih scenarija na poslovanje EP BiH, zahtjevima za finansijskim kapitalom, planiranjem, strukturom implementacije projekta i komunikacijom sa zainteresiranim stranama.

Drugom inicijativom tehničke saradnje podržat će se EP BiH u radu s vlastima na uvođenju novih obrazovnih standarda u oblasti obnovljivih izvora energije, fokusiranih na pravednu tranziciju, u kontekstu izazova upravljanja radnom snagom, a povezanih s dekarbonizacijom.

Tehničku podršku za pripremu i implementaciju projekata, kao i savjetodavnu podršku, Austrija pruža preko Austrijskog fonda za općinsku infrastrukturu i Austrijskog partnerstva, s velikim utjecajem na klimatske mjere. Dodatna sredstva za tehničku podršku osigurava Specijalni dioničarski fond EBRD-a.

Kako su saopćili iz EBRD-a, ovakvi projekti i povezana tehnička podrška ključni su za dekarbonizaciju Bosne i Hercegovine, pri čemu je cilj zemlje 43,6 posto udjela obnovljive energije do 2030. godine.

EBRD je do danas uložio više od 3,2 milijarde eura u 233 projekta u Bosni i Hercegovini. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promocija zelene ekonomije, podrška razvoju privatnog sektora i podsticanje regionalne integracije.