Novosti

Najbogatiji Hrvat gradi najveću geotermalnu elektranu u EU


Enna grupa projekt razvija od 2022. godine, a elektrana bi najranije s radom mogla početi 2028. godine.

Na eksploatacijskom polju kod Slatine počela je izrada buštine dubine oko pet kilometara za buduću geotermalnu elektranu.

Riječ je o projektu hrvatskog “plinskog kralja” i gazde Fortenove Pavla Vujnovca.

Njegova firma Enna, odnosno Ennino preduzeće Geo power Zagocha namjerava proizvoditi električnu energiju iz vruće vode s temperaturom u ležištu od čak 190 stepeni.

Bušotinu izrađuje firma CROSCO. Enna je s Ministarstvom gospodarstva ove sedmice sklopila ugovor o eksploataciji geotermalne vode na eksploatacijskom polju u Općini Čađavica kod Slatine na razdoblje od 25 godina s mogućnošću produženja.

U Enni otkrivaju kako je planirana snaga buduće elektrane 20 megavata, što je čini najvećom ORC (Organic rankine cycle) elektranom u EU, a vrijednost investicije premašuje 140 miliona eura. ORC tehnologija garantuje zatvoren, a time i najčišći sistem proizvodnje električne energije, prenosi Danica.hr.

Enna grupa projekt razvija od 2022. godine, a elektrana bi najranije s radom mogla početi 2028. godine.

Direktorica firme Geo power Zagocha je Ivana Ivančić, a voditelj projekta izgradnje geotermalne elektrane je Boris Vidoš.

U Enni također otkrivaju kako bi geotermalna elektrana državi i općini Čađavica trebala donijeti godišnje prihode veće od 500.000 eura, a Virovitičko-podravskoj županiji oko 300.000 eura.

Vujnovac je nedavno postao vlasnik Fortenove u okviru koje posluju i Konzum, Mercator, Sarajevski kiseljak itd.