Novosti

Velika Britanija utrostručuje solarne kapacitete


Velika Britanija je na putu da ovog ljeta proizvede rekordne količine solarne energije, kažu stručnjaci. Istovremeno, vlada radi na planovima za utrostručenje kapaciteta solarne energije do kraja decenije.

Proizvodnja solarne energije između juna i avgusta vjerovatno će porasti za skoro četvrtinu u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prognoze, koje je Guardianu saopštila kompanija za podatke o energetskom tržištu ICIS, pokazuju porast solarne energije za 16 odsto iznad ljetnjeg rekorda iz 2022. godine.

Uprkos relativno lošem vremenu ovog ljeta, još uvijek je moguće proizvesti značajnu solarnu energiju tokom mjeseci sa više dnevnih sati.

Fotonaponskim ćelijama u solarnim panelima nije potrebna direktna sunčeva svjetlost da bi radile, rade čak i u oblačnim danima i zapravo su manje efikasne kada postanu prevruće.

Britanska solarna proizvodnja je na putu da se dodatno poveća u narednim godinama nakon što je laburistička vlada odobrila tri velike solarne farme na istoku Engleske u roku od nekoliko nedjelja od dolaska na vlast.

Kao dio vladine „revolucije na krovovima“, Keir Starmer je obećao da će milioni domova biti opremljeni solarnim panelima kako bi se smanjili domaći računi za struju i pomogli u ispunjavanju obećanja iz manifesta da Velika Britanija postane supersila čiste energije.

Vlada se obavezala da će utrostručiti solarni kapacitet u Velikoj Britaniji do 2030. godine, dok će udvostručiti svoje vjetroelektrane na kopnu i učetvorostručiti svoj kapacitet vjetra na moru.

Međutim, očekuje se da će se lokalne zajednice suprotstaviti velikom razvoju u ruralnim područjima koji bi mogao da obuhvati velike trafostanice, stubove i nadzemne dalekovode.