Novosti

VTK/STK BiH: Otvoren 51. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije


Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić prisustvovao je ceremoniji otvaranja 51. međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive, koji je otvoren u Gradačcu i trajat će do 31. avgusta.

U svom obraćanju rekao je, između ostalog, da je Evropska unija najznačajniji partner Bosne i Hercegovine u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima te ukazao na značaj prilagodbe bh. privrede novim izazovima.

„Evropska unija je pred novim izazovima, i ekonomskim i geopolitičkim, a pad industrijske proizvodnje, ali i potrošnje, utiče na bh. privredu. Bh. privreda se u svakom segmentu mora brzo prilagoditi ovim novim izazovima. EU kompanije traže alternativne dobavljače, pokušavajući skratiti lanac nabavke i tu je naša šansa u segmentima za koje imamo kapacitete,“ rekao je Egrlić.

Istakao je da je proizvodnja hrane zapravo strateška proizvodnja za svaku državu i  da se bh. proizvođači trebaju okrenuti povećanju proizvodnje radi zadovoljenja potreba domaćeg tržišta i to onih proizvoda za koje već imamo proizvođačke i prerađivačke kapacitete.

VTK/STK BiH godinama podržava  ovaj Sajam, koji već više od pet decenija promovira bh. poljoprivredu i jedna je od najznačajnijih sajamskih manifestacija u našoj zemlji, a sa Gradom Gradačcem potpisan je i Sporazum  o međusobnoj saradnji i partnerstvu u organizaciji Sajma. Na sajmu u Gradačcu prisutno je oko 300 izlagača iz Njemačke, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Bosne i Hercegovine.U okviru ovogodišnjeg Sajma šljive bit će održana i stručna predavanja i panel diskusije o proizvodnji hrane, ekonomskom razvoju i turističkim potencijalima  Bosne i Hercegovine.