Novosti

Ministar Hrnjić posjetio Veterinarski zavod Bihaću: Poboljšati rad kroz ulaganja u laboratorijsku opremu, prostor i kadrove


Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić posjetio je JU Veterinarski zavod Bihać gdje je razgovarao s v.d. direktorom ove ustanove Edinom Goretićem.

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je saopćeno da su v.d. direktor Goretić i njegovi saradnici tokom sastanka upoznali ministra Hrnjića sa aktivnostima i poslovima koje realizira Veterinarski zavod Bihać, te da su istakali potrebu ulaganja u opremu i laboratorije, kao i certificiranje određenih metoda koje bi Zavodu omogućile izvođenje novih ispitivanja.  

Ministar Hrnjić je ukazao na potrebu iznalaženja načina da se kadrovski, infrastrukturni i smještajni kapaciteti podignu na veći nivo s obzirom da se radi o zavodu koji je vodeća ustanova po pitanju analize sirovog mlijeka na području Federacije BiH.

– Rad Zavoda je, s obzirom da se bave laboratorijskim ispitivanjima koja su u službi zdravlja životinja, a indirektno i zdravlja ljudi, izuzetno važan, odnosno ključan, za plasiranje proizvoda životinjskog porijekla u zemlji i pri uvozu, te je neophodno kontinuirano raditi na nabavkama moderne opreme s dovoljno raspoloživih prostornih kapaciteta, kao i upošljavanju obrazovanih stručnih kadrova – kazao je ministar Hrnjić.

Konstatovano je i da bi osnivači veterinarskih zavoda, nadležna tijela kantona, morala preuzeti veću ulogu u njihovom funkcionisanju po pitanju finansiranja i omogućavanja neometanog rada u skladu sa standardima EU. To podrazumijeva ispunjavanje uslova kada su u pitanju stručnost kadrova, adekvatni prostori i moderna laboratorijska oprema, koja može zadovoljiti savremena laboratorijska ispitivanja.

– U posljednje četiri godine Zavod je od resornog federalnog ministarstva na ime izvođenja laboratorijskih ispitivanja iz oblasti veterinarstva dobio oko dva miliona KM, a programom Svjetske banke od prije dvije godine za ovaj zavod predviđen je najveći iznos sredstava, upravo zbog dotrajalosti postojeće opreme sa kojom i danas još uvijek radi – rekao je ministar Hrnjić.

Veterinarski zavod Bihać djeluje kroz nekoliko odjela od kojih su najznačajniji Odjel za higijenu i tehnologiju namirnica animalnog porijekla i vode, Odjel za kontrolu kvaliteta sirovog mlijeka, Odjel za epidemiologiju i zarazne bolesti, te Odjel za sanitarnu ekologiju.

Ministar Hrnjić i v.d. direktor Goretić su nakon sastanka obišli prostorije i laboratorije Zavoda koji djeluje na području Unsko-sanskog kantona i šire, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.