Tema u fokusu

Gregor Žnidaršič, Pertol BH Oil Company: Dugoročan uspjeh moguć je samo kroz pošteno poslovanje


Kompanija Petrol BH Oil Company d.o.o Sarajevo osnovana je početkom 1999. godine, sa glavnim djelatnostima trgovina na veliko i malo, prodaja tekućim, plinovitim gorivima i srodnim proizvodima na tržištu Bosne i Hercegovine.

U stopostotnom je vlasništvu Petrol d.d. Ljubljana (Slovenija). U našoj zemlji zapošljavaju 330 radnika, raspoređenih na 42 prodaja mjesta.

Punih šest godina na čelu Uprave Petrol BH Oil Company d.o.o. je sugovornik Poslovnih novina, Gregor Žnidaršič.

Zadovoljstvo tržišnim udjelom

Jeste li generalno zadovoljni poslovanjem kompanije?

“Generalno smo vrlo zadovoljni poslovanjem Petrol BH Oil Company d.o.o. Naša kompanija je kroz godine ostvarila stabilan rast, uz kontinuirano ulaganje u modernizaciju i širenje poslovanja. Zadovoljni smo našim tržišnim udjelom i povjerenjem koje smo izgradili kod naših kupaca. Naravno, uvijek ima prostora za napredak, ali fokusirani smo na inovacije i održivi razvoj kako bismo održali dugoročnu stabilnost i kvalitetu usluga koje pružamo.”

Tržište naftom i naftnim derivatima iznimno je kompetitivno u bilo kojem kraju svijeta, tako i kod nas. Je li ta konkurencija uvijek lojalna i, nazovimo je tako, pristojna?

“Tržište naftom i naftnim derivatima je, kao što ste rekli, vrlo kompetitivno i to je prirodno za industriju u kojoj poslujemo. Konkurencija nas motivira da stalno unapređujemo naše usluge i proizvode, što, u konačnici, koristi potrošačima. Naša strategija u Petrol BH Oil Company d.o.o. uvijek je fokusirana na transparentnost, profesionalizam i poštivanje zakonskih regulativa jer vjerujemo da je dugoročni uspjeh moguć jedino kroz pošteno poslovanje.”

Postoji li na nekim osnovama ili projektima saradnja između naftnih kompanija u Bosni i Hercegovini, nešto što se čini „za veće dobro“?

“Da, postoji određeni nivo saradnje između naftnih kompanija u Bosni i Hercegovini, posebno u oblastima koje su od zajedničkog interesa i važnosti za društvo. Na primjer, često surađujemo na projektima koji se odnose na unapređenje ekoloških standarda, smanjenje emisija štetnih gasova i poboljšanje sigurnosnih normi u sektoru. Također, kroz udruženja i zajedničke inicijative radimo na prilagođavanju zakonodavnim okvirima i promicanju energetske efikasnosti. Iako smo konkurenti na tržištu, u nekim oblastima postoji prostor za saradnju u cilju doprinosa održivom razvoju i boljem standardu života za sve.”

Izazovi poslovanja u BiH

Vi ste u Bosni i Hercegovini dosta dugo, pa možda možete napraviti neku usporedbu. Šta biste iz svoje matične zemlje rado prepisali na ovo naše okruženje, a što bi kompanijama poput Vaše možda olakšalo poslovanje?

“Kao neko ko dolazi iz Slovenije, gdje je poslovno okruženje dugo vremena razvijano u skladu s evropskim standardima, mogu primijetiti nekoliko aspekata koji bi se mogli prenijeti na Bosnu i Hercegovinu kako bi se olakšalo poslovanje. Prije svega, administrativne procedure i zakonodavni okvir su u Sloveniji nešto efikasniji i jasniji, što omogućava brže donošenje odluka i lakše prilagođavanje kompanija tržišnim uvjetima. Također, u Sloveniji postoji visok nivo digitalizacije u poslovanju i javnoj upravi, što bi značajno ubrzalo procese i olakšalo komunikaciju između kompanija i države ovdje. Uz to, poticanje inovacija i održivih energetskih projekata je nešto na čemu se može još više raditi u Bosni i Hercegovini, a što bi dugoročno doprinijelo poboljšanju konkurentnosti i ekonomske stabilnosti. Još jedna od stvari koju bih rado prenio iz Slovenije u Bosnu i Hercegovinu je veći stepen institucionalne podrške privatnom sektoru i saradnja između državnih institucija i kompanija. U Sloveniji, vlada i privatni sektor blisko sarađuju na kreiranju okruženja koje olakšava poslovanje, posebno kroz podršku preduzećima te inicijativama za održivi razvoj. Također, u Sloveniji su veoma razvijeni mehanizmi za brže prilagođavanje promjenama u zakonodavstvu i tržištu, što pruža veću fleksibilnost kompanijama u planiranju i implementaciji novih projekata. Kada bi Bosna i Hercegovina uvela sličan nivo regulatorne podrške i fleksibilnosti, vjerujem da bi kompanije poput naše imale više prostora za inovacije i dugoročni razvoj.”

Koliko je zaista teško poslovati u Bosni i Hercegovini, ako gledate na to kao osoba koja štiti investiciju svoje zemlje u stranoj zemlji? Koji su to najveći izazovi sa kojima se susreću strani investitori?

“Poslovanje u Bosni i Hercegovini može biti izazovno, posebno kada se promatra iz perspektive nekoga ko upravlja stranim investicijama. Najveći izazovi s kojima se suočavaju strani investitori su složeni administrativni procesi i nepovoljna regulativa, koja često zahtijeva dugotrajne procedure za dobivanje potrebnih dozvola i licenci. Pored toga, nedostatak jedinstvenog ekonomskog prostora, gdje različite entitetske i kantonalne regulative mogu usporiti poslovne aktivnosti, stvara dodatne prepreke. Također, pravna nesigurnost i sporost sudskih procesa mogu obeshrabriti investitore jer otežavaju efikasno rješavanje sporova. No, uprkos ovim izazovima, Bosna i Hercegovina nudi i brojne prednosti, poput tržišnih potencijala i strateške geografske pozicije, što može biti ključna prednost za one koji su spremni dugoročno ulagati.”

Pravedno radno okruženje

Velike kompanije, bilo gdje u svijetu, dio imidža grade i projektima društvene odgovornosti. Gdje je tu mjesto Petrola BH?

“U Petrol BH Oil Company d.o.o. prepoznajemo važnost društvene odgovornosti kao ključnog dijela našeg imidža i poslovne strategije. Naša kompanija je angažirana u različitim projektima koji doprinose zajednici i okolišu. Na primjer, aktivno sudjelujemo u projektima zaštite okoliša, kao što su smanjenje emisija štetnih materija. Podržavamo lokalne inicijative i humanitarne projekte, uključujući obrazovne programe i pomoć ugroženim zajednicama.

Pored toga, nastojimo biti odgovoran poslodavac koji ulaže u razvoj svojih zaposlenika kroz obuke i profesionalno usavršavanje. Na taj način, ne samo da doprinosimo razvoju društva, već i osiguravamo dugoročnu održivost našeg poslovanja. Smatramo da društvena odgovornost nije samo dodatak našem poslovanju, već integralni dio našeg identiteta i strategije rasta.”

Koliko je Petrol BH Oil Company posvećen i okrenut zelenom poslovanju? Na koji način provodite ESG norme?

“Petrol BH Oil Company d.o.o. ozbiljno pristupa konceptu zelenog poslovanja i primjeni ESG (Environmental, Social, Governance) normi. Naša posvećenost očuvanju okoliša odražava se kroz nekoliko ključnih inicijativa. Prvo, aktivno radimo na smanjenju ekološkog otiska naših operacija kroz implementaciju energetski efikasnih tehnologija i sistema za upravljanje otpadom. Povećavamo upotrebu obnovljivih izvora energije i ulažemo u projekte koji minimiziraju emisije štetnih plinova.

Na društvenom planu, posvećeni smo osiguravanju sigurnog i pravednog radnog okruženja za naše zaposlenike, što uključuje kontinuiranu obuku i unapređenje radnih uslova.

Što se tiče upravljanja, provodimo stroge interne kontrole i izvještavamo o našim ESG praksama kako bismo osigurali transparentnost i odgovornost. Na taj način nastojimo osigurati da naše poslovanje bude usklađeno s najboljim praksama u industriji i da doprinosimo održivom razvoju društva i okoliša.“

Konkurentne plaće i bonusi

Stimulativna primanja više nisu dovoljna da kompanije zadrže kvalitetne radnike. Na koji način Vi zadržavate svoje uposlenike?

“Kako bismo zadržali kvalitetne radnike, u Petrol BH Oil Company d.o.o. fokusiramo se na nekoliko ključnih aspekata. Prvo, nudimo konkurentne plate i dodatne bonuse koji su povezani s uspjehom i doprinosom zaposlenika. Drugo, ulažemo u razvoj i obuku, pružajući zaposlenicima priliku za usavršavanje i napredovanje. Također, njegujemo radnu atmosferu koja cijeni timski rad i individualni doprinos. Pored toga, podržavamo fleksibilnost u radnim uvjetima i balans između poslovnog i privatnog života, što doprinosi zadovoljstvu i lojalnosti naših zaposlenika.”

Često se govori o nedostatku radne snage, ali malo se govori o nedostatku menadžera, ljudi koji će voditi određene sektore u velikim kompanijama ili kompanije kao takve. Kako Petrol BH premoštava tu vrstu problema?

“U Petrol BH Oil Company d.o.o. prepoznajemo važnost kvalitetnog menadžmenta za uspješno vođenje kompanije. Kako bismo premostili izazov nedostatka iskusnih menadžera, ulažemo u nekoliko ključnih područja. Prvo, fokusiramo se na razvoj internih talenata kroz program mentorstva i obuku za buduće lidere. Također, aktivno radimo na privlačenju i zapošljavanju iskusnih profesionalaca iz različitih sektora. Pored toga, promičemo kulturu kontinuiranog učenja i profesionalnog razvoja, što omogućava našim menadžerima da se stalno usavršavaju i prilagođavaju promjenama na tržištu. Ove strategije nam pomažu da osiguramo snažno i kompetentno rukovodstvo unutar kompanije.”