Tema u fokusu

Ko pokreće stečajne i likvidacione postupke u BiH?


Proteklu godinu u BiH obilježili su stečajni i likvidacioni postupci za nekoliko poznatih firmi kao što su Krajinalijek a.d. Banja Luka, Velpro d.o.o. Sarajevo, Drvolik d.o.o. Rogatica, Metro market d.o.o. Bihać, Masterplast Igmin a.d. Banja Luka, Tvornica rezervnih dijelova d.d. Vareš, JP Robne rezerve Banja Luka, Melki d.o.o. Tuzla itd.

Prema podacima agencije za upravljanje potraživanjima LRC Inkasso, u posljednjem kvartalu 2017. godine u Federaciji BiH ukupno su pokrenuta 452 postupka stečaja i likvidacije, a u RS 167. Prosječno se na mjesečnom nivou iz sudskog registra briše oko 80 firmi. U posljednja tri mjeseca 2017. godine ukupno su u RS i Federaciji BiH brisana 244 pravna lica.

Sve ove informacije bile su povod za razgovor sa predsjednicom Okružnog privrednog suda u Istočnom Sarajevu Aidom Šain i jednim od stečajnih sudija kod ovog suda, Draganom Borovčaninom.

Šain je istakla da su trenutna zakonska rješenja u ovoj oblasti dobra i nude mogućnost rješavanja problema u kojima se nađu pravna lica u toku svog poslovanja.

„Samo što se tim rješenjima uglavnom ne pristupa na vrijeme dok firme još uvijek mogu naći načina da se izbore sa istima i dok je imovina stečajnog dužnika atraktivna za unovčenje“, navela je Šain za Poslovne novine.

Kada su u pitanju postupci pokretanja stečaja i likvidacija, Borovčanin se složio sa Šain o kvaliteti zakonskih rješenja, kazavši da firme otvaraju postupak stečaja i likvidacije uglavnom kad je već kasno odnosno imovina je djelimično rasprodata, mehanizacija i oprema zastarjeli i slično.

„Prijedlog za otvaranje stečaja  podnosi  stečajni dužnik ili osnivač iako je zakon dao mogućnost da to može uraditi i bilo koji povjerilac uz određene uslove. Povjerioci uglavnom izbjegavaju ovu opciju zbog troškova koje je potrebno predujmiti. Povjerioci sa najvećim iznosom potraživanja su najčešće Poreska uprava, Fond PIO i Uprava za indirektno oporezivanje“, kazao je Borovčanin.

U LRC Inkassu ističu da i u ovoj godini nastavljaju da prate otvaranje postupaka stečaja i likvidacija u cilju pravovremenog informisanja svojih klijenata.

Sabina Mašović, rukovodilac pravne službe LRC-a.

„Tako i početkom ove 2018. godine u mogućnosti smo dostaviti na uvid pregled posljednjeg kvartala kao i analizu godišnjeg izvještaja o ovim postupcima. Lista sa informacijama o objavljenim postupcima stečaja i likvidacija kao i brisanin pravnim licima je dostupna na upit preko mail adrese [email protected]. Obim ove usluge biće i proširen“, izjavila je Sabina Mašović, rukovodilac pravne službe LRC-a.

Mašović je istakla da osim stečajnog dužnika i povjerilac može pokrenuti stečajni postupak ukoliko učini vjerovatnim svoje potraživanje.

„To je moguće ukoliko nastupi platežna nesposobnost što znači da je stečajni dužnik trajnije nesposoban za plaćanje ili je prezadužen, odnosno ukoliko ne izmiruje svoje obaveze u roku od 30 dana neprekidno“, navela je Mašović.

*Kompletan članak pročitajte u specijalnoj publikaciji Poslovnih novina „Brzorastuće kompanije u BiH i regiji“