Tema u fokusu

Zašto se firme u BiH najčešće gase početkom godine?


Privrednici u BiH i dalje se suočavaju sa brojnim problemima i nametima zbog kojih firme ne ostvaruje željeni ili očekivani poslovni rezultat. Zbog nemogućnosti podmirivanja dospjelih obaveza brojne kompanije u BiH u proteklom periodu prestale su s radom.

Samo u prvom kvartalu ove godine otvorena su 182 likvidaciona postupka, što je približno broju koji je zabilježen u istom periodu prošle godine (184).

Tako je nastavljen trend iz prethodnih godina – da se u prvom kvartalu otvori jako puno likvidacionih postupaka. Šta je osnovni razlog za to, pokušali smo saznati u kompaniji LRC Inkasso, koja se bavi profesionalnom naplatom potraživanja.

„Razlog za ovo je vjerovatno što se početkom godine predaju završni izvještaji i donesu odluke o gašenju firmi“, rekla je za Poslovne novine Sabina Mašović, rukovoditelj pravne službe LRC Inkassa.

Prema podacima ove kompanije, u BiH je za prva tri mjeseca ove godine iz sudskih registara ukupno brisano 206 pravnih lica, od čega najviše u februaru – 83. Riječ je o značajnom povećanju u odnosu na godinu ranije kada je izbrisano 158 firmi.

Kompanije u BiH trebale bi da se redovno informišu o pokretanju stečajnih i likvidacionih postupaka, tim prije kako bi zaštitile svoje poslovanje. Praćenje informacija o kupcima, klijentima kao i dobavljačima, te pravovremena akcija prema kupcima za koje su pokrenuti postupci stečaja i likvidacija, ključno je za sigurnije poslovanje.

„Upravo ovo je razlog zašto je LRC Inkasso u svoje redovne aktivnosti uveo i praćenje svih aktuelnih postupaka stečaja i likvidacija kako bi klijentima na raspolaganju bila pravovremena informacija i kako ne bi došlo do propuštanja rokova. Prijava u stečajnu i likvidacionu masu je posljednji korak koji se može poduzeti u cilju naplate svojih potraživanja“, kazala je Mašović.

Više o pokretanju stečajnih i likvidacionih postupaka u BiH možete čitati na ovom linku.