Trgovina

Najavljeno poskupljenje hljeba u BiH


Iako ovogodišnje suše nisu utjecale na proizvodnju pšenice u Bosni i Hercegovini, doći će do poskupljenja hljeba, najavili su iz Udruženja pekara BiH, rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nermin Bičo.

“Desit će se ono na što upozoravamo mjesecima. Pšenica je dobro rodila, ali kukuruz nije pa će poljoprivrednici morati pšenicu umjesto u mlin davati stoki”, rekao je Bičo.

Kako je objasnio, zbog toga će doći do povećanja uvoza pšenice po sumnjivoj kvaliteti jer je i u regionu došlo do sličnih problema u poljoprivredi, što je uzrok poskupljenja hljeba.

Prema riječima Nermina Biče, doći će do poskupljenja i mesa i mesnih prerađevina, a mljekari su već ranije najavili poskupljenja. Cijena kukuruza i brašna diktirat će i cijenuhljeba, potvrdio nam je Saša Trivić, predsjednik Udruženja pekara Republike Srpske i direktor pekarsko-slastičarskog preduzeća Krajina klas d.o.o. Banja Luka.

Mlinari su najavili poskupljenje brašna od 20 do 30 posto što će uvjetovati i poskupljenje hljeba. Tačne cijene nećemo znati prije kraja septembra”, rekao nam je Trivić.

Dok Udruženje pekara najavljuje povećanje cijena hljeba, mnogi proizvođači ne razmatraju poskupljenja.

“Prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo prati kretanja na tržištu žitarica, uredno se snabdijevamo pšenicom i trenutno ne planiramo povećavanje cijena hljeba”, rekli su nam iz Klasa d. d. Sarajevo.