Trgovina

Poslovanje ‘Agrokora’ u BiH stabilno: Mercator preuzima Konzumove prodavnice do kraja mjeseca


Na današnjem sastanku predstavnika bh. vlasti s povjerenikom hrvatske vlade za “Agrokor” Antom Ramljakom, poslovanje te kompanije u BiH ocijenjeno je stabilnim.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je nakon sastanka da je stanje danas najbolje od prvog sastanka o “Agrokoru” koji je održan u aprilu, te da postoji vidan napredak uprkos nekim lošim stvarima.

Dodao je da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno likvidacijom “Velpra”, te da su “Ledo” i “Sarajevski kiseljak” dokapitalizacijom postali vlasnici “Konzuma” u BiH.

“Dobili smo obećanje da ta dokapitalizacija neće negativno utjecati na poslovanje ovih dviju kompanija”, rekao je Šarović.

Istakao je da “Mercatorovo” preuzimanje “Konzumovih” objekata ide svojim tokom i da bi trebalo biti završeno do kraja septembra. Ramljak je rekao da je poslovanje “Agrokora” u BiH stabilizirano i da će dobavljači sigurno naplatiti svoja potraživanja.

“Kupci će i dalje imati traženu robu u našim trgovinama, a naši radnici ne trebaju više strahovati za radna mjesta”, naglasio je Ramljak.

Precizirao je da je likvidacijom “Velpra” otpušteno 129 radnika koji su dobili otpremnine, dok ih je 26 prešlo u druge “Agrokorove” kompanije.

Istaknuto je da dug prema dobavljačima iznosi 65 miliona KM i da će biti izmirivan u periodu od tri-četiri godine.

Ramljak je naveo da “određena ruska banka” pokušava naplatiti kredite koje je dala “Agrokoru” zapljenom njegove imovine izvan Hrvatske, uključujući i BiH.
“Iz suda još ništa zvanično nismo dobili tako da o tome ne mogu više ništa reći”, naglasio je Ramljak.