Novosti

Kajmaković: Aerodrom Sarajevo oborio sve rekorde, uskoro proširujemo kapacitete


Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković otkrio je u razgovoru za Radiosarajevo.ba detalje o proširenju kapaciteta sarajevskog aerodroma.

On je podvukao da je kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tokom augusta prošlo 144.330 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u historiji novog aerodroma.

U prvih osam mjeseci ove godine, opslužili su ukupno 668.338 putnika, što predstavlja povećanje od više od 14 posto u odnosu na isti period prošle godine, a ova brojka je veća od ukupnog broja opsluženih putnika u cijeloj 2013. godini.

“Kako sada stvari stoje, u ovom mjesecu premašit ćemo cijelu 2014. godinu, u oktobru cijelu 2015, u novembru ćemo preći broj putnika iz cijele prošle godine, a u decembru ćemo dočekati 900.000 putnika u ovoj godini. Međunarodni aerodrom Sarajevo je ne samo ključna karika u turističkom i privrednom razvoju BiH, već svi uporedni podaci ukazuju da je rast koji mi bilježimo u ovoj godini jedan od najvećih među aerodromima u regiji”, kaže Kajmaković.

Dodaje da je planirano proširenje i povećanje svih kapaciteta kako prostornih, tako i tehnoloških za potrebe registracije putnika i prtljaga, carinske, sigurnosne, pasoške i sanitarne kontrole na dolasku i u odlasku, čekaonice za ukrcavanje putnika, Hitne pomoći, sigurnosnog pregleda prtljaga, preuzimanja prtljaga, čekaonice za doček putnika, ugostiteljskih sadržaja, Duty Free Shopa, kancelarijskih i komercijalnih prostora za potrebe aviokompanija i drugih agencija, prostora za vjerske potrebe i svih drugih pratećih službi.

Proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i jedan izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu sa 17 na 28 mjesta. Također, umjesto sadašnja četiri gatea napraviti će se sedam. Proširit ćemo i zonu dolazaka. Uz proširenje postojećih, znatno će se proširiti i gastronomska zona. Važno je napomenuti da će tokom svih ovih radova Aerodrom raditi i da zastoja i izmjena u redovnom odvijanju prometa neće biti”, kaže Kajmaković.

Napominje da bi radovi trebali početi u posljednjem kvartalu ove godine, za projekt proširenja osigurana je i urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva, a projekat je vrijedan 38 miliona KM. Sve to će, kaže, biti izuzetno jaka finansijska injekcija za širu sarajevsku regiju.

Uz napomenu da većina low-cost kompanija svugdje u svijetu uglavnom leti na manje aerodrome, koje nemaju redovnih avio linija i kompanija, te koji nisu kao ovaj aerodrom opterećeni taksama, uprkos tome, na Međunarodnom aerodromu Sarajevo što ipak operira nekoliko aviokompanija koji nude povoljnije cijene karata.

“Riječ je o aviokompanijama: Pegasus Airlines koji povezuje Sarajevo s Istanbulom, FlyDubai- kojima ima letove za Dubai, zatim Norwegian Air Shuttle, koji leti prema Oslu i Štokholmu, te Eurowings s letovima prema Kelnu Stuttgart, a odnedavno i popularni Wizz Air kojemu nisu ponuđeni nikakvi specijalni uvjeti i pogodnosti nego ostalim aviokompanijama. Što se cijena usluga tiče, mi ih prilagođavamo kako očekivanjima naših partnera, tako i potrebama putnika, te smo uspjeli spojiti izuzetno visok nivo usluga s konstantnim privlačenjem novih aviokompanija, otvaranjem novih linija, te kontinuiranim rastom broja putnika. Konačno, zadovoljstvo i naših poslovnih partnera i putnika koji prolaze kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je na izuzetno visokom nivou”, kaže Kajmaković.