Industrija

Ukoliko ne bude rješenja za otplatu duga rusiji, BiH bi mogla ostati bez plina


Zvanična Moskva putem Gazproma je zatražila od vlasti u BiH da riješe pitanje isplate ratnog duga za gas, “ili će se očekivati negativne reakcije ruske strane”, prenose mediji, međutim, također, je u planu gradnja plinovoda kojim bi naša država dobijala gas iz Azerbejdžana, pa čak i Izraela.

Proteklih dana, ove informacije kruže medijima, no niko nije pojasnio da li će Bosna i Hercegovina u zimskom periodu ostati bez plina.
Ratni dug za gas iznosi u ovom trenutku 98 miliona dolara.

Prije nekoliko godina sklopljen je sporazum, prema kojem potrošači u FBiH na svakih potrošenih 1.000 kubnih metara gasa plaćaju dodatnih pet dolara, odnsono devet KM. Na ovaj način dug je smanjen na 98 miliona dolara, odnosno 176 miliona KM.

Problem je što sporazum o ovakvom načinu izmirenja duga ističe u maju naredne godine. Čak i da je Rusija pristala da se ovaj aranžman nastavi, teško je vjerovati da će biti baš toliko strpljivi i pristati da se na ovakav način izmiri cjelokupan dug, jer bi u tom slučaju isplata trajala 113 godina.

Ambasada BiH u Moskvi dostavila je Ministarstvu vanjskih poslova BiH (MVP) 25. augusta zvanični stav Gazproma u kojem obavještava da se “nedavna isplata klirinškog duga dovodi u indirektnu korelaciju s dugom BiH za ruski isporučeni gas”.

O ovome je MVP BiH odmah obavijestio vlade FBiH, RS i Bričko distrikta, kao i državne kompanije BH-Gas i Energoinvest koje nabavljaju gas od Gazproma.

Sredstva od duga potrošena na autoceste

Inače, ovo se dešava u trenutku kada BH-Gas i Energoinvest još nisu s Rusima produžili ugovor o isporuci plina BiH, što može imati negativne posljedice uoči zimske sezone, jer postojeći ističe krajem godine.
BH-Gas se bori i za izgradnju novih ulaza plinovoda u BiH, dok sa druge strane, prema podacima iz ove kompanije, plina ima i više nego dovoljno.

Naime, u saopštenju ove kompanije navodi se da je potrošačima u Federaciji BiH u prvih šest mjeseci isporučeno 102.736.162 standardnih metara kubnih (Sm 3) prirodnog gasa, dok je u istom periodu prošle godine isporučeno 89.067.403 Sm 3, što znači da je u ovoj godini isporučeno za oko 15 posto više prirodnog gasa.

FBiH je vratila samo 6,4 miliona dolara ratnog duga, dok RS nije uplatila ni dolar. Sredstva planirana u ove svrhe otišla su za autoceste, a ugovor sa ruskim isporučiocima plina ističe 2018. godine.