Investicije

Uložiti dodatne napore za povećanje američkih investicija u Bosni i Hercegovini


Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić primio je predstavnika State Departmenta iz Vašingtona i ekonomskog savjetnika za Balkan g. Justina Heunga koji se želio upoznati o stanju direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini i aktivnostima FIPA-e.

Milinić je informirao g. Heunga o nadležnostima Agencije, kao i njenim aktivnostima na polju privlačenja stranih investicija, stanjem stranih ulaganja, američkim investicijama i trgovinskom razmjenom između dvije zemlje, prednostima kojima Bosna i Hercegovina raspolaže u odnosu na susjedne zemlje, kao i sektorima koji su interesantni stranim investitorima.

Također je istaknuto da u 2017. godini Bosna i Hercegovina bilježi povećanje stranih ulaganja od 66,8%.

Heung je također detaljno upoznat i sa bazom investicijskih projekata kojima raspolaže FIPA iz različitih privrednih sektora, podršci koju pruža stranim investitorima u otklanjanju prepreka i implementaciji projekata, kao i nastojanjima FIPA-e da implementira medijsku kampanju „Invest in BiH” sa ciljem otklanjanja predrasuda o Bosni i Hercegovini i informiranja šire poslovne zajednice o njenim potencijalaima.

Konstatirano je da je nivo američkih investicija na niskom nivou, da SAD zauzima 17. mjesto po iznosu stranih investicija.