Lifestyle

Bogat kulturni program u gradu Beču 2018. godine


U sklopu Bečkog Holdingau Beču kojeg čini ukupno 75 preduzeća posluje i nekoliko kulturnih institucija, tačnije četiri muzeja, tri pozorišta, te bečka multifunkcionalna dvorana “Stadthalle” njihov program dešavanja u 2018. godini već je poznat.

Bečka “Stadthalle” 2018. godine ulazi u svoju 60. sezonu. Od otvorenja 1958. godine do sada u njoj je održano preko 15.000 evenata, a i 2018. godina donijet će veliki broj sjajnih koncerata i događanja druge vrste.

Kako izvještava Eurocomm-PR Sarajevo, u bečkoj Kući muzike (Haus der Musik) pored stalnog postava trenutno se može pogledati izložba „2 x 175 godina filharmoničara: Beč i New York“. Bečki filharmoničari su 2017. godine proslavili 175 godina postojanja, a 1842. godine je osnovana i Njujorška filharmonija. Zajednički jubilej bio je povod za organiziranje izložbe o ova dva svjetski poznata orkestra. Izložba je najprije predstavljena u Austrijskom kulturnom forumu u New Yorku, a u Beču se može posjetiti zaključno sa 14. februarom 2018. godine.

Od sredine februara u bečku Kuću muzike dolazi izložba posvećena muzičkim mijenama za vrijeme „Bečke moderne“, a od oktobra 2018. izložba o saradnji slavnog kompozitora i dirigenta Leonarda Bernsteina i Bečkih filharmoničara.

U Mozartovoj kući (Mozarthaus Vienna) će uz stalnu postavku posvećenu velikom kompozitoru od 16. februara 2018. biti postavljena izložba nastala u saradnji sa Austrijskom nacionalnom bibliotekom na temu „Mozartov put u besmrtnost: Genije i njegova ostavština“.

U Bečkom Kunst Hausu od 15. marta do 2. septembra 2018. gostovat će pak finska fotografkinja Elina Brotherus sa svojom izložbom pod nazivom „Elina Brotherus – It’s Not Me, It’s A Photograph“. Brothers se u svojim fotografijama na humorističan i često tragikomičan način bavi elementarnim temama kao što su ljubav, smrt, prolaznost, domovina, usamljenost i gubitak. Izložba „Mrtva priroda u fotografiji“ koja slijedi od 13. septembra 2018. do 17. februara 2019. bit će posvećena savremenim fotografima.

U Jevrejskom muzeju se 29. maja 2018. otvara izložba pod nazivom „The Place to Be. Saloni kao mjesta emancipacije“ koja će razjasniti istorijsku važnost salona za bečku kulturnu, privrednu i političku scenu. Posjetioce osim toga očekuju i izložbe „Teddy Kollek. Beč – Jeruzalem – Beč“ i „Progonjeni – zaručen – oženjeni. Prividni brakovi u egzilu.“ Prva je posvećena slavnom gradonačelniku Jeruzalema Teddyju Kolleku, dok se druga bavi istorijom bečkih Jevreja koji su se tokom nacionalsocijalističkog režima uspjeli spasiti samo prividnim brakovima u inozemstvu.

Program bečkog pozorišta „Theater an der Wien“ za 2017./2018. obuhvata 14 premijera od baroka pa do moderne. U središtu pažnje su pozorišni komadi kompozitora kao što su Nicola Antonio Porpora, Georg Friedrich Händel, Wolfgang Amadeus Mozart, Gaetano Donizetti, Claude Debussy, Alban Berg, Benjamin Britten, Gottfried von Einem i Richard Wagner.

U Ronacher pozorištu se povodom 20. godišnjice prvog nastupa vraća kultni mjuzikl „Ples vampira“ koji je do danas širom svijeta pogledalo preko osam milijona gledalaca.