Tržišta i finansije

Uz “PoWEr” do uspješnog ostvarenja svoje poslovne ideje!


Fondacija za društveno-ekonomski razvoj 787, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State), od septembra 2017. do februara 2018. godine, implementira program ekonomskog osnaživanja žena „PoWEr“. Program je namijenjen ženama iz Bosne i Hercegovine koje imaju poslovne ideje, te je usmjeren na promovisanje neiskorištenog potencijala ženskog poduzetništva u cilju ohrabrivanja žena u BiH da započnu vlastiti biznis.

Učesnice programa koje dolaze iz Bihaća, Nove Kasabe, Jajca, Kaknja, Sarajeva, Mostara, Visokog, Kupresa, Travnika, Ilijaša, su u protekla 3 mjeseca imale priliku unaprijediti znanja i vještine u oblastima poput finansijskog menadžmenta, marketinga, ljudskih resursa. Između ostalog, radile su na razvoju poslovnog modela za svoju ideju, sprovele istraživanje tržišta kako bi testirale poslovnu ideju i pisale poslovni plan.

Neposredno prije početka programa, učesnice su imale priliku procijeniti koliko dobro poznaju materiju iz svih navedenih oblasti, te da li bi bile u mogućnosti samostalno sprovoditi pojedine aktivnosti koje su kasnije implementirale uz podršku Fondacije 787. Tako je na primjer, u prosjeku tek 5 od 16 učesnica imalo osnovno znanje o finansijskom upravljanju biznisom, poznavalo pravne procedure registracije, te znalo kako sprovesti adekvatno istraživanja tržišta.

Nakon pohađanja 3 modula edukacije, sve učesnice programa su procijenile da su ostvarile znatan napredak u svim oblastima, te da su im posebno korisne bile informacije o dostupnim podsticajima, alternativnim načinima finansiranja biznisa, bankarenju, te treninzi u oblasti poslovnog pregovaranja, prezentacijskih i komunikacijskih vještina.

 

 

Za Zerinu Imamović, učesnicu iz Sarajeva, program “PoWEr” je najsveobuhvatniji program u regiji, te je izuzetno zadovoljna visokim nivoom organizacije. “U toku šest mjeseci, pokriveni su svi aspekti koji su potrebni za kvalitetan start-up. Svi predavači su eksperti iz svojih oblasti. Usvojili smo znanja iz oblasti prava, finansija, marketinga, brendiranja,  zatim pisanja poslovnog plana, vježbanja komunkacijskih i prezentacijskih vještina, alternativnih načina finansiranja i još mnogo toga. Paneli koji su održani sa mladim uspješnim preduzetnicima su neprocjenjiv izvor savjeta, a uskoro dobijamo i mentore koji će nam pomoći u realizaciji naše ideje. Oduševljena sam posvećenošću učesnicama te njihovim biznisima kao i samom količinom konkretnih praktično primjenjivih informacija.

 

Tim Fondacije 787 je tokom svih 7 mjeseci na raspolaganju učesnicama istovremeno pokušavajući povezati ih sa budućim donatorima i investitorima, jer zajedno mijenjamo sliku ženskog poduzetništva u Bosni i Hercegovini.