Novosti

Denis Zvizdić sastao se u Briselu sa Federicom Mogherini


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini.

Razgovarali su o situaciji u BiH i o najnovijim dešavanjima na evropskom putu Bosne i Hercegovine. Visoka predstavnica EU Mogherini je čestitala usvajanje seta zakona o akcizama kao bitnom koraku ekonomskog razvoja.

Predsjedavajući Zvizdić i visoka predstavnica Mogherini su se saglasili da Bosna i Hercegovina mora nastaviti  pozitivni zamah kako bi se približila  Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić i Visoka predstavnica Mogherini su, također, razmijenili mišljenja o političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da BiH pridaje izuzetan značaj političkom dijalogu sa Evropskom unijom. Upoznao je Visoku predstavnicu sa stepenom realizacije Reformske agende i odgovora na Upitnik Evropske komisije. Rekao je da Bosna i Hercegovina sa velikom pažnjom očekuje objavljivanje najavljenog strateškog dokumenta o proširenju i naglasio da vjeruje da će Strategija odražavati jasnu podršku perspektivi proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan.

Visoka predstavnica Evropske unije i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini   će se večeras sastati na neformalnoj večeri sa premijerima država Zapadnog Balkana. To je treći po redu sastanak ove godine i razgovarat će o dešavanjima u regiji i perspektivama za narednu godinu. Sastanku će, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prisustvovati i premijeri Albanije, Makedonije, Srbije, Crne Gore i Kosova.